tiistai 1. huhtikuuta 2008

Pekingin ankka


Maistoimme Pekingin Ankkaa Pekingin matkallamme (kuinkas muuten) pari vuotta sitten. Se oli niitä harvoja ruokia joita tuolloin 2-vuotia poikammekin suostui syömään (vesimelonien ja jäätelön lisäksi). Meidät aikuiset maku vei kerta kaikkiaan mennessään!

Kiinassa ateria tarjoiltiin niin, että pöytään tuotiin ohuen ohuita ”pannukakkuja” eli lootuksenlehtileipiä bambukorissa, kurkkusuiroja ja kevätsipulia, sekä tummaa kastiketta. Kiinalaiseen tyyliin joka vadilla oli tietysti upeita hedelmistä, kasviksista tai/ja kukista tehtyjä koristeita. Sitten tuli kokki kokonaisen ankan kanssa, jonka hän pilkkoi edessämme sopiviksi paloiksi. Mitä enemmän ankan pinnassa oli läskiä, sen maistuvampaa ja kalliimpaa se oli.

Annos koottiin asettamalla ”letun” päälle kastiketta, ankkaa, kevätsipulia ja kurkkua. Sitten lettu kääräistiin täytteiden ympäri ja syötiin käsin. Mmmmmm! Vieläkin vesi herahtaa kielelle. Näitä lettuja oli joka syöjälle varattu useampi. Mahdollinen ”yli jäänyt” ankka valmistettiin vielä toivomallasi tavalla edelleen, esim. friteerattiin.

Nyt päätimme kokeilla ensimmäistä kertaa vierasruuaksi tätä herkullista ateriaa. Lisäksi valmistimme valmiiksi ”kuorrutettuja”, kaupan pakastealtaasta löytyviä mustekalarenkaita ja jättikatkaravunpyrstöjä friteeraamalla. Jälkiruuaksi kokosimme hedelmäsalaatin koverrettuun ananaksenkuoreen. Banaanin, päärynän, ananaksen ja viinirypäleiden lisäksi kokeilimme ensimmäistä kertaa värikästä, mutta maultaan melko laimeaa Kiwanoa. Leikkasimme eksoottisen hedelmän pitkittäin neljään osaan ja asetimme väriläiskäksi salaatin päälle. Mukaan pyöräytimme vielä jäätelöä.

Fiilistä ateriaan toivat pitkä valmistelu ja kattaus kiinalaiseen tyyliin. Emme etsinnöistä huolimatta löytäneet lähisupermarketeistamme kiinalaista Tsing Tao-olutta , eikä Stockalle ollut aikaa lähteä. Hiukan jäi harmittamaan, mutta punaviinikin toimi. Lootuksenlehtileipiä etsimme valmiina (tuloksetta), joten ahkera mieheni leipoi ne itse. ”Lätyt” olisivat voineet olla ohuempia, mutta ei nytkään ollut valittamista. Ankan olisi suonut olla läskisempää. Näistä nurinoista huolimatta ateria oli todella herkullinen ja suosittelemisen arvoinen!

Seuraavassa ohjeet Pekingin ankka- aterian toteutukseen kuten me sen teimme:

Lootuksenlehtileivät:

3 kuppia vehnäjauhoja (1 kuppi = 2, 37 dl)
1,5 kuppia kiehuvan kuumaa vettä
1 teelusikallinen kylmää vettä
(seesami)öljyä

Yhdistä jauhot kuumaan veteen kunnes seos on tasaista ja sitten lisää kylmä vesi. Vaivaa taikanaa kunnes se on pehmeää ja tasaista. Anna taikinan levätä 30 minuuttia kumotun kulhon alla.

Jaa taikina 2 osaan ja vaivaa kunnes tasaista. Rullaa osat 16 tuumaa pitkiksi ja jaa 16:een osaan. Pyörittele taikinat palloiksi ja paina 2-2,5 tuuman lätyiksi käsillä. Maalaa puolet taikinaletuista öljyyn kastetulla pullasudilla ja laita toiset lätyistä öljyttyjen päälle, joten saat 16 paria.

Kaulitse lättypari halkaisijaltaan 5 tuuman ohuiksi lätyiksi.

Kuumenna kuiva pannu. Laita 1 lätty ja paista 1 minuutti tai kunnes vaalean ruskeita pisteitä alkaa näkyä pinnassa. Paista myös toiselta puolelta. Irrota lätyt toisistaan ja laita höyrykattilan höyryosaan. Varsinaisessa kattilaosassa tulee olla kuumaa vettä, jolloin lätyt säilyvät notkeina.

Kokeilimme lättyjen paistoa myös ilman että niistä tehtiin pari ennen kaulitsemista. Kaksoislätty toimi kuitenkin paremmin, joten on siinä joku juju.
"Lätyt" teimme valmiiksi jo pari tuntia ennen ruokailua ja hyvinä pysyivät höyrykattilassa.

Ohje lootuksenlehtileipiin löytyi täältä .


Kastike:

sekoita keskenään
3 rkl luumukastiketta*
2 rkl Hoisin-kastiketta
1 rkl (seesami)öljyä
½ tl raastettua appelsiininkuorta
½ tl inkivääritahnaa
4 tl soijaa
Tarjoile kylmänä

Meidän makuumme inkiväärin määrää voisi vähentää.
*Luumukastiketta ei kaupasta löytynyt, joten teimme itse sitä seuraavanlaisesti: laitoimme pikkukattilaan kolme kuivattua luumua ja peitimme ne vedellä. Keitimme niitä hetken ja muussasimme sitten mössöytyneet luumut lopullisesti sauvasekoittimella.

Ohje tähän löytyi Stockmannin ruokaliitteestä 04/2005, joskin lisäsimme alkuperäiseen soijaa.

Ankan paistaminen

2 ankanrintaa (noin 750 g)
3 rkl tummaa soijaa
1 rkl melassisokeria (me käytimme tavallista)

Vedä ristikko ankanrintojen rasvakerrokseen. Aseta uuniritilälle ja nosta ritilä tiskialtaan päälle. Kaada iso kattilallinen (me: vedenkeittimestä) kiehuvan kuumaa vettä rasvakerroksen päälle niin että osa rasvasta sulaa pois. Anna jäähtyä ja kuivaa talouspaperilla.
Siirrä ankanrinnat uunivuokaan. Sekoita soija ja sokeri, hiero ankanrinnoille. Kypsennä ankanrintoja 30-40 minuuttia 200 asteisessa uunissa läpikypsiksi.
Nosta uunista ulos ja anna levätä 10 minuuttia. Viipaloi liha.

Ohje tähänkin löytyi Stockmannin ruokaliitteestä 04/2005

2 kommenttia:

  1. Tein tätä samoilla lisukkeilla, ihan huippua! Lisäsin tästä jutun blogiini, käyhän katsomassa :)
    http://valkosipulintuoksuinenkeittio.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Minusta on taas huippua että vanhatkin juttumme kelpaavat kokeiluun. Ihanan kesäiset kuvat sinulla. Kiva että tulit kertomaan kokeilustasi. Ihanaa kesän jatkoa!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin