maanantai 19. toukokuuta 2008

Meillä tuoksui pulla!!!


Jokainen äiti osaa tehdä pullaa, näinhän se on...ko?

Synnytyssairaalassa ei jaettu hyvää reseptiä pullien leipomiseen eikä sen saloihin liioin perehdytä neuvolassa. Minä olen jo kahden lapsen äiti (ja toinen näistä muksuista täyttää pian 4!) enkä ole koettanut tehdät pullaa kuin kerran epäonnistuen täysin. Nyt siis päätin tarttua haasteeseen ja pirautin ensin äidille - tietysti.

Meidän äiti tekee meinaten maailman parhaita pullia. Korvapuusteihin tulee sisälle omanahilloa normaalin voin tilalle ja uunin jälkeen pullat ovat aavistuksen verran raakoja, mikä takaa pitkään pehmoisena ja tuoreen oloisena säilymisen. Kun olimme muksuja, naapurin lapset tulivat tosi hanakasti meille jos pullantuoksu täytti tienoon :) Ja ollessani laihiksella olen kieltänyt äitiäni leipomasta herkkujaan kun menemme kylään.

Kunnianhimoni ei riittänyt korvapuusteihin asti, ajattelin että aloitamme marjapullilla. Reseptin bongasin Rainbow:n vehnäjauhopussin kyljestä. Apua, teinkö taas virheen?! KAIKKI muut äidit leipovat varmaan Sunnuntailla...

Vinkeiksi oma äitini sanoi
- kohota tarpeeksi muttei liian kauan
- jätä taikina löysäksi, lisää jauhoja tarvittaessa leipoessa
- kohota myös leivotut pullat pellillä
- paina kolot marjoja varten vasta pellillä kohottamisen jälkeen
- voitele pullat ennen marjojen lisäämistä, heti "kolottamisen" jälkeen

Eipä tullut silti äipän veroisia pullia, mutta en sitä kyllä odottanutkaan. Tulipahan hyviä, kivan näköisiä vadelmapullia. Lapset leipoivat taas oman välipalansa.

Teimme puolikkaan reseptin josta tuli noin 15 pullaa:

2,5 dl maitoa lämmitettynä
pussillinen kuivahiivaa jauhojen joukkoon sekoitettuna
½ tl suolaa
½ rkl jauhettua kardemummaa
3/4 dl sokeria
pieni kananmuna tai osa munasta
noin 7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia pehmeänä
voiteluun kananmunaa
pinnalle: vadelmia pakasteesta sulatettuna, joihin sekoitettu perunajauhoja ja sokeria
Sekoita maitoon suola, kardemumma, sokeri ja kananmuna. Lisää puolet jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva, ja sekoita voimakkaasti. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikinaa. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo pyöreiksi palloiksi. Kohota liinan alla (noin vartti). Paina pulliin (jauhotetulla) lasinohjalla kuoppa, voitele munalla ja täytä kuoppa vadelmilla. Paista 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Nautiskele mehun kanssa ja jutustele lasten kanssa mukavia esimerkiksi dinosaurusten sukupuuttoon kuolemisesta tai silmien toiminnasta paukuttelua ja ötököitä unohtamatta :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin