sunnuntai 4. toukokuuta 2008

Sämpylää aamuksi illalla


"Testattu on: lauantai kannattaa aloittaa seuraavasti. Hyräile "Voiko ihanammin päivä enää alkaa", nauti auringonpaisteesta ja syö aamiaiseksi tuoretta sämpylää." Kuka voi vastustaa tätä Lettupannu-blogin houkuttelua? En ainakaan minä! Ja vaikka tuo sämpylöiden leipominen ei itselleni ole aina niin helppoa, päätin koettaa tätä ohjetta. Ja tällä onnistui! Meidän sunnuntaimme alkoi siis sämpyläntuoksuisesti, auringonpaisteisesti ja hyväntuulisesti. Keskimmäiseen ei voi itse vaikuttaa, mutta tuoksu ja tuulisuuskin johtui osaltaan herkullisesta aamupalasta! Tässä ohje suoraan kopioituna Lettupannu-blogista:


½ pss kuivahiivaa (tai ¼ pkt hiivaa)
3 dl kylmää maitoa (tai kasvismaitoa tai vettä)
1 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai siirappia)
1 dl kaurahiutaleita
6,5 dl hiivaleipäjauhoja

Mittaa, mahtuuko hyllylle uunipelti. Jos ei mahdu, mittaile, mahtuisiko joku muu vastaava alusta, esimerkiksi leikkuulauta.

Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Lisää joukkoon kylmä maito tai vesi. Lisää öljy, suola, hunaja tai siirappi sekä kaurahiutaleet. Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen. Kun olet lisännyt kaikki jauhot, öljyä kätesi, lyö kätesi kulhoon ja puristele ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Taikina jää löysäksi. Se on tarkoituskin.

Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina kulhosta. Leikkaa taikina kymmeneen osaan. Kostuta kätesi vedellä ja pyöritä palat palloiksi. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle tai leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden pintaan runsaasti jauhoja. Peitä sämpylät liinalla ja nosta ne jääkaappiin. Sulje jääkaappi ja mene nukkumaan.

Ota aamulla sämpylät kaapista pöydälle kohoamaan siksi aikaa, kun uuni kuumenee 250 asteeseen. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Veteen tai soijamaitoon tehdyt sämpylät eivät ruskistu yhtä paljon kuin maitoon tehdyt sämpylät. Älä paista niitä liian kauan.

2 kommenttia:

  1. Tosi hyviltä näyttävät, kiva että teilläkin onnistui! :)

    VastaaPoista
  2. kiitos vaan hyvästä ohjeesta. tätä tehdään varmasti toistekin!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin