lauantai 26. heinäkuuta 2008

Punaista currya kanalla

Pastapää toi Thaikuista tuliaisiksi ruoka-aineita (kuten jo useasti on tullut mainittua). Monet näistä ovat keittiössämme entuudestaan tuntemattomia, kuten oli esimerkiksi punainen currytahna. Tämä seuraava resepti löytyi ko purkin kyljestä ja päätimme kokeilla sitä houkuttelevuutensa vuoksi. Chilimäärä vähentyi meillä, samoin neste.


Ohje sisältää thaimunakoisoja, jotka olivat meille ihan uusi juttu. Koisot poikkesivat ulkonäöltään totutuista, sillä ne olivat noin golfpallon kokoisia, vihreitä kuulia. Makukin poikkesi hiukan "tavallisten" koisojen mausta, mutta empä osaa sitä sen kummemmin kuvailla. Me löysimme thaimunakoisot etnisestä kaupasta, mutta voipi olla että löytyisi muualtakin. Thaikoisot voi kyllä mielestäni korvata aivan hyvin tavallisella, pienenkokoisella munakoisolla.

Muutenkin tämän reseptin aineksia löytyy mukavasti ihan täältä Suomestakin. Kyllä se maailma on pienentynyt jne. :) Esimerkiksi thaibasilikaa löytyy tuoreena yrttien joukosta. Kaupoista löytyy kyllä monenäköistä ruoka-ainetta kun tietää etsiä.

Punaista currya kanalla

kahdelle tai kolmelle aikuiselle

noin 2 tl öljyä paistamiseen
3 rkl punaista currytahnaa
1 3/4 cup eli noin 4,2 dl kookosmaitoa, me laitoimme vajaan tölkin
½ tl kalakastiketta
200 g kanaa pilkottuna
2 tl palmu-, meillä ruokosokeria
(2 punaista/keltaista chiliä pilkottuna)
2-3 thaimunakoisoja paloiteltuna tai pieni munakoiso
1-2 kaffirlimelehteä paloiteltuna
thaibasilikaa

Kuumenna öljy pannussa ja lisää punainen currytahna "kunnes tuoksuu" (till fragnance - oliko oikein suomennettu?). Lisää hitaasti kookosmaito ja paistele kunnes tuoksuu. Lisää kana (kyllä, raakoina paloina), (thai)koisot ja kaffirlimenlehdet. Mausta kalakastikkeella ja sokerilla. Anna kiehua (ja lisää chilit). Me emme lisänneet chilejä lainkaan, sillä punainen currytahna teki mielestämme tehtävänsä mausteisuudessaan. Sitä taisi mennä kyllä hiukan enemmän kuin suositeltiin... Lisää vielä lopuksi juuri ennen tarjoilua tuoreet thaibasilikanlehdet.

Me maistelimme tämän loistavan makuisen thaihutun lisäkkeenä jasmiiniriisiä.

12 kommenttia:

  1. Hei thaibasilikaa! Juuri pari päivää sitten pähkäilin, mitä se on, kun arvaat-kyllä-mikä keittokirja mainitsee sellaisetkin ihanuudet, kuin vaniljamuffinit thaibasilikakuorrutteella. Miten isosta marketista te tuota ihmettä löysitte? Ei ainakaan meidän Valintatalosta (no ylläri!) tai Ympyrätalon S-marketista löydy.

    VastaaPoista
  2. ihan citymarketista, Iso-omenasta. siellä on kyllä aika hyvä vihannesosasto.
    Thaibasilika maistuu enemmän anikselle kuin basilika, joten korvaavuus ei kyllä ole ihan sama. Gourmet-lehti kyllä suosittaa korvaamaan näin nrossa 4/05.
    juu, tiedän kyllä mistä keittokirjasta puhut. lista odottaa...

    VastaaPoista
  3. lisäystä vielä mari! Pastapää sanoi että Thaimaasta thaibasilikaa olisi saanut kuivattunakin ja harmitteli ettei ostanut. ehkä myös Suomesta?

    VastaaPoista
  4. Okei! Kiitos tiedosta :) Taidan siis käydä ensimmäisenä ViiVoanissa ja suunnata vasta sitten Cittariin.

    VastaaPoista
  5. ViiVoanista en löytänyt kuivattuna, mutta sepä ei tarkoita etteikö niitä siellä voisi olla :)

    VastaaPoista
  6. Mä olen nähnyt sitä siellä pakastettuna! Eli Vii Voanin tai Kolmannen linjan Aseanic Tradingiin kannattaa suunnata :)

    VastaaPoista
  7. no pakkasesta en tajunnut etsiä, vaikka tiedän limenlehtiä siellä olevan. tyhmä minä. kiva että meitä on fiksumpiakin, kuten anna ;) yritin kyllä kysyä thaibasilikaa, mutta hyllyntäyttäjä pudisteli vain päätään ilmeisesti kielitaidottomuuttaan.

    VastaaPoista
  8. Fiksu tai sitten vaan ruokashoppailuaddikti ;)

    Mäkään en ole sitä koskaan ostanut, tai siis olen vain katsellut pakkashyllyjä ja nähnyt myytävän jotain "basilia", ja jotenkin sitten päätellyt sen olevan thaita :D Koska miksipä thaikauppa tavisbasilikaa möisi.

    Tarkemmin kun ajattelee, en tiedä onko se mahdollista, koska meille tutumpi serkkubasilikahan ei siedä kylmää ollenkaan! Hämmentävää. Pitääpä lähteä itse tsekkaamaan väitteeni :D

    VastaaPoista
  9. aivan anna. me olemme tänä vuonna saaneet kylmettymään basilikan jos toisenkin. kerroppa kuule tutkintasi tuloksista, niin olemme taas paljon viisaampia.

    minäkin tykkäisin harrastaa tuota ruokashoppailua ja - hypistelyä enemmänkin, mutta kaksi vipeltäjää eivät ;)

    VastaaPoista
  10. Tulin katsomaan viime hetken vinkkejä munakoison käyttöön kun kaupassa näytti olevan kolmeakin eri lajia tarjolla ja törmäsin tähän. Samantapaiset on olleet sekä tuliaiset että ohjeet (meidän postaus 7.11.) :)

    VastaaPoista
  11. Thaimaassahan on ainakin kolmea erilaista basilikaa jotka kaikki maistuu erilaiselle ja tekee currystakin erimakuista.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin