sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Fransmannin pippurinen härkäruukku

Meille tulee joka syksy ruukkukausi, kun sienisato on korjattu. Ja muutenkin ruukku uuniperunan kanssa tuntuu sopivan pimeneviin syysiltoihin. Tämä liharuukku on saanut innoituksensa Fransmannin ravintolaketjun ruokakirjasta, mutta nyt sieninä on herkkutatteja herkkusienien sijaan ja lihan määrääkin on hiukan vähennetty. Sienistä sen verran että Vivi-Ann Sjögrenin mukaan 50g kuivattuja sieniä vastaa 500 g / 1 l tuoreita sieniä. Vastaavasti 1 dl murskattuja kuivattuja sieniä vastaa 1,5 l tuoreita sieniä.

Ruukkuun tarvitaan punaviinikastiketta. Se kannattaa valmistaa etukäteen tai hätätapauksessa käyttää valmiskastikkeita. Minä tein tällaisen perus punaviinikastikkeen, johon tuli

1 porkkana kuutioituina
1 punasipuli kuutioituna
3 dl punaviiniä
2 dl lihalientä
muutama katajanmarja
1 rosmariinin oksa
mustapippuria rouheena
roseepippureita
(suolaa)
1 rkl öljyä

Kuumenna öljy kattilassa ja paista hetki porkkanoita sekä sipulia. Kaada joukkoon loput aineet. Anna kiehua kokoon niin että saat noin 3 dl kastiketta. Siivilöi kastike.

Sitten itse ruukkuun tulee:

400 g naudanpaistia
n. 20 g kuivattuja herkkutatteja
pari sipulia
reilu rkl öljyä
0,5 dl punaviiniä
3 dl punaviinikastiketta
½ rkl pippurisekoitusta
1 dl ranskankermaa
suolaa

Leikkaa lihat noin 1 cm paksuisiksi suikaleiksi ja silppua sipulit. Ruskista lihat ja sipulit kuumassa öljyssä paistinpannussa ja nosta ainekset pataan. Huuhtele paistinpannu punaviinillä ja kaada huuhteluliemikin pataan. Lisää joukkoon punaviinikastike ja hauduta noin tunti tai kunnes liha on kypsynyt. Lisää pippurisekoitus sekä ranskankerma ja kuumenna. Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa.

Laita nauta kavereineen henkilökohtaisiin tarjoiluastioihin, kaulitse päälle voitaikinaa ja lykkää uuniin kunnes voitaikina on ruskistunut. Tämä kansi tuo mukavaa makua ja ulkonäkökin kohenee.

Laita kokonaiset perunat kuorineen uuniin noin tunniksi 200 asteeseen. Monet käärivät perunansa uuniin mennessä folioon, mutta me emme. Kun potut ovat tulleet uunista, viillä päälle ristikko ja purista perunaa kokoonpäin, jolloin perunan lusikoiminen helpottuu. Perunat tarjotaan usein jonkun ranskankerma/kermaviilipohjaisen seoksen kanssa, mutta meillä menee ilmankin – hyvin!

5 kommenttia:

  1. Ai että - tämä sopiikin loistavasti mun syysfiilikseen! Pitääpä kokeilla!

    Syysaterian tunnelman voisi kruunata kynttilän valolla ja sujauttamalla villasukat jalkaan :)

    VastaaPoista
  2. Ai että, näyttääpä hyvältä!
    Jotenkin kaikki syksyiset pataruoat kiinnostavat, ja tuo taikinakuori varmasti kruunaa tuon padan.. Nam!

    VastaaPoista
  3. wushka: kokeile ihmeessä! kynttilät ja villasukat on pettämätön yhdistelmä ;)

    insanity: kiitos! taikinakuori kieltämättä tuo ruokaan ekstraa.

    VastaaPoista
  4. Hieno resepti, kiitos. Pata uunissa, saas nähdä mitä tuleman pitää. Tuoksu on ainakin juuri niin kuin pitää. Oletan, että sienet kuului ruskistaa ennen pataan laittoa. Tämä jäi itselle vähän epäselväksi. Lisäksi tällainen insinööri mieltää paiston näin:

    1. 15 min pata uunissa
    2. 45 min pata + perunat uunissa
    3. n. 15 minuuttia tarjoiluastiat + perunat uunissa

    eikö niin?

    VastaaPoista
  5. Petri: Minäpä en usko että olemme kuivattuja herkkutatteja ruskistaneet, mutta tuoreena olisimme niin tehneet, kevyesti. Tai jos olisimme käyttäneet herkkusieniä.

    Tuo ajoitusluettelosi näyttää hyvältä. Perunat vaan tuppaavat yllättämään joskus, varsinkin folioituna. Meillä uunipotut ovat ottaneet joskus jopa 1 ½ tuntiakin.


    Kiva Petri että kommentoit tänne ja muistutit samalla ruukuista. Voisikin nautiskella moisia joku ilta...!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin