sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Piimäpannacotta

Alkuviikosta nautiskelin piimäpannacottaa ystäväni kanssa MyIittala-illassa. Nimen kuultuani oli hyvinkin skeptinen reseptin toimivuuteen - eikö panna cotta nyt perustu siihen kermaisuuteen? Aiempi reseptimme ainakin viittaa kovasti siihen suuntaan. Vaan täytyi kyllä (taas) heittää epäilyväisyydet nurkkaan! Piimäpannacotta oli yhtälailla täyteläisen makuinen, eikä tässä piimäversiossa kitalakeen jää sellaista voista tunnetta. Valmistus oli hiukan erilainen, mutta kuitenkin simppeli. Suosittelemme tätäkin vaihtoehtoa, varsinkin jos yltiökermainen ei miellytä. Teimme hiukan muutoksia nesteen suhteen, jotta pärjättiin vain yhdellä kermapurkilla. Tärkeää on kuitenkin pitää nesteen suhde liivatteeseen samana, jotta hyytyminen tapahtuu (oikein). Sitruunankuoret korvasimme mehulla.

Tykkään panna cottasta jälkiruokana kovasti paitsi makunsa vuoksi, myös siksi että sen voi valmistella hyvissä ajoin etukäteen. Itse teemme jälkkärin hyytymään jo aamupäivällä, jos aiomme illalla nautiskella. Panna cottan lisukkeeksi/koristeeksi käy myös monenlaiset jutut marjoista esimerkiksi tervasiirappiin tai marjakastikkeisiin. Toki panna cotta pärjää jälkiruokana myös ihan pelkkänä itsenäänkin.

Meidän kulhokoollamme tästä määrästä saatiin jälkiruoka-annokset kuudelle

2,5 dl maitoa
110 g sokeria
hieman sitruunamehua
(2,5 dl piimää + 2,5 dl kermaa) TAI 3 dl piimää ja 2 dl kermaa
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta maito ja sokeri. Lisää joukkoon sitruunankuoret tai -mehu ja pehmenneet liivatelehdet. Anna jäähtyä ihan hetken ja lisää joukkoon piimä sekä kerma. Sekoita hyvin (ja siivilöi mikäli käytit sitruunankuoria). Kaada pieniin vuokiin tai laseihin hyytymään jääkaappiin. Koristele marjoilla juuri ennen pöytään laittamista.

11 kommenttia:

  1. kokeile ihmeessä rossana. on tosi hyvää, eikä lainkaan piimäistä vaikka piimäpitoista onkin :). en nimittäin tykkää piimästä pelkälteen ollenkaan.

    VastaaPoista
  2. Hyppysellinen: Mä taas tykkään piimästä, mutta jälkkärissä...?:D.

    VastaaPoista
  3. Täähän on täydellistä! Piimä ja pannacotta, pidän molemmista. Oon vaan maailman huonoin käyttämään liivatelehtiä, tai siis ei se koskaan ole epäonnistunut, mutta kynnys on jotenkin suunnattoman suuri. Vaan ehkä tällä ohjeella sunnuntailounaan jälkkäri! Piimän ja pannacotan lisäksi pidän nimittäin myös siitä.

    ;-)

    VastaaPoista
  4. eikös olekin muuli! panna cottan kanssa en ole ikinä epäonnistunut liivatteiden käytössä, mutta poitsun ristiäiskakussa aikanaan unohdin likoamiskeppuun yhden liivatelehden eikä se kakunpäällinen tietenkään jähmettynyt :Z . hiukan kiukutti mutta minkäs teet. muuten liivatteenkäyttö on aina onnistunut, joten suotta arkailet!

    VastaaPoista
  5. Piimikset on jääkaapissa odottelemassa huomista:)

    VastaaPoista
  6. No, tätähän on pakko kokeilla! Pannacottaa olen tehnyt aiemmin kermasta, kookosmaidosta jne., mutten koskaan piimästä.:)

    VastaaPoista
  7. Mutta onko se silloin pannacottaa, jos se on piimästä? Tai no siis olihan tuossa kermaakin (panna) kyllä :D

    VastaaPoista
  8. no juu, olihan sitä kermaakin ;)

    VastaaPoista
  9. kmsu: panna cotta kookosmaidosta - jännää! sitä täytynee itse kokeilla!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin