torstai 18. syyskuuta 2008

Siskonmakkarapasta

Meillä lapset ovat pöhköinä siskonmakkaraan ja pastaan. Kun Soppakellarissa ymmärrettiin yhdistää nämä herkut, päätin minäkin kokeilla omaa versiotani. Osui ja upposi, niin lapsille kuin minullekin (Pastis söi töissä pakastimen uumenista sulatettuja ruokia).

4 siskonmakkaraa
1 iso sipuli
valkosipulinkynsiä maun mukaan, meillä 1 kpl
1 omena
salviaa tuoreena
pastaa, meillä penne

Laita pastavesi kiehumaan ja laita pastat aikanaan kiehuvaan veteen.

Kuullota pannulla silputut sipulit. Lisää joukkoon omenanpalat. Jos itsekin olet saanut ompot äitisi puusta, ei tarvitse kuoriakaan. Pusertele makkara-aines ulos kuorestaan pieniksi palloiksi. Mikä tässä voi muuten olla niin vaikeaa - aina tuntuu että palluroista tulee niin kovin kookkaita. Kypsentele makkaraa pannulla kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen ettei tartu kiinni. Kun pallurat ovat valmiita, lisää salviaa maun mukaan. Tarkista makua vielä suolalla ja mustapippurilla. Yhdistä valutettuihin pastoihin.

Nauti omenan pirteästä mausta yhdistettynä herkkumakkaraan ja aina niin ihanaan salviaan!
*
Meillä on pihalla valtava salviapuska, jolle etsin lisää käyttöä. Lainasin kirjastosta Rita Kopp:n kirjan "Auringonpaistetta kielellä". Viisastuin taas hiukan, varsinkin yrtin käytöstä kuivattuna. Kopp huomauttaa meinaten, että salvian kitkerä aromi voi helposti pilata ruuan liiaksi käytettynä, joten varovaisuutta kuivatun kanssa.
Jo antiikin aikoina salvian hyväätekevinä vaikutuksina mainitaan ylenmääräisen hienerityksen väheneminen, kouristusten ja kurkkukivun lievittyminen kuten myös ruuansulatushäiriöiden lievittyminen ylensyönnin jälkeen. Nämä ominaisuudet perustuvat Kopp:n mukaan salvian lehdissä oleviin aineisiin, jotka todistetusti ehkäisevät tulehduksia, kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja jopa aivotoimintaa.
Itse olemme käyttäneet salviaa pihvien ja kanan kanssa, katkarapupastaan, raparperilisäkkeeseen ja muutamiin muihin ruokiin yllämainitun siskonmakkarapastan lisäksi. Kurpitsarisottoon upposi salviaa mukavasti. Kopp mainitsee yleiseksi käyttökohteeksi padat, joihin salvia tuikataan esimerkiksi timjamin, rosmariinin ja laakerinlehden kanssa. Myös Saltimbocca romana on ansaitusti mainittu. Ohjeena Rita Kopp:n kirjassa on annettu umbrialainen hanhiraguu, joka kuulostaa ihan Sorsanpaistajan keittiön ruokalajilta ;) .

4 kommenttia:

  1. Ihanaa, että joku muukin käyttää siskonmakkaraa muuhun kuin vaan soppaan! Kiva kiva!

    VastaaPoista
  2. satujatar: pitäisikin käyttää vielä monipuolisemmin tätä mainiota makkaraa. oma suosikkini on hyvin sipulinen ja tomaattinen "soossi" keitettyjen perunoiden kanssa - nam!

    VastaaPoista
  3. No jopas kuulostaa herkulliselta! Siskonmakkarat on niin ässiä ja tuo italian tyylinen tomaattiviritys kuulostaa niin hyvältä.

    Mitenkähän sujuisi nakkikastikkeen tapainen viritelmä perunamuusin kera? Pitää varmaan alkaa kokeilemaan. :)

    VastaaPoista
  4. kerroppa sitten miten kävi kokeilujen! siskonmakkarareseptejä voisi toki olla enemmänkin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin