keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Bo vien eli vietnamilainen lihapullakeitto

Bella Vanillan Rossana mainitsee yhdeksi lempikeitoistaan vietnamilaisen lihapullakeiton. Pakkohan sitä oli kokeilla kun meillä tykätään kovasti sekä lihapyöryköistä että nuudelista, jota lisukkeeksi suositeltiin. Emmekä tietääksemme ole aikaisemmin syöneet mitään vietnamilaisen keittiön herkkuja, niin että jo oli aikakin.

Keitto oli kovasti eksoottisen makuinen keittiöömme ja hurjan hyvää! Lisäksi keitto oli nopea ja helppo tehdä, joten suosittelen kiireisillekin kokkaajille.

Lisäsin nuudelit tiskaussyistä heti mausteiden jälkeen liemeen ja toimi mainiosti. Toinen vaihtoehto olisi siis ollut kypsentää ne eri kattilassa. Seesamiöljyn tuoksu ja maku oli yllättävän, ihanan voimakas ja kalakastikkeen totutusti paha. Mutta makuna kalakastike on hieno ja ihan pakollinen tämäntyypisissä ruuissa. Aikuisten keittoihin lisäsin värin ja maun vuoksi mietoja punaisia chilejä siemenineen. Olisi pitänyt ottaa siemenet pois, sillä oli makuumme turhan ärtsyä... Mutta nyt jo itse keittoon.

Lihapullat
400g jauhelihaa
2rkl kalakastiketta
2rkl soijakastiketta
1tl seesamiöljyä
1tl maizenaa
1tl suolaa
1/4tl mustapippuria

Liemi
1l kanalientä tai vettä (toimii myös muilla liemillä)
1rkl kalakastiketta
1rkl soijakastiketta
1tl seesamiöljyä
1/4tl mustapippuria
2rkl kevätsipulia tai purjoa
2rkl tuoretta korianteria

Laita kaikki lihapulla-ainekset kulhoon ja tee taikina. Muotoile lihapullat haluamasi kokoiseksi ja kuumenna kanaliemi kiehuvaksi wokissa tai kattilassa. Laita lihapullat keittymään liemeen n. 5 minuutiksi. Lisää loput liemen mausteet wokkiin ja kuumenna hetki. Koristele annos korianterilla ja purjolla. Tarjoillaan vehnänuudelien kanssa. (Maustetaan oman maun mukaan tulisella chilikastikkeella.)

12 kommenttia:

  1. Todella jännä idea, sopii varmaan syksyyn hyvin, mutta silti siskonmakkaroiden laitto muuhun kuin äidin maustamaan perinteiseen keittoon tökkii jotenkin. Ehkä pitäisi karistaa ennakkoluulot pois ja olla ristoreipas. Muistan vain sen kerran, kun avomies laittoi siskonmakkarakeittoa mm. parsan kera ja ajattelin vain, että mitä tämä on. No, ehkä pitää laittaa kunnolla paremmaksi eksoottisemmalle puolelle, jotta toimii. Ehkäpä siis kokeilen tätä.

    VastaaPoista
  2. Taidan tietää mitä tänään on ruoaksi meillä:D! Aasiassa taitaa olla ihan yleistä kaikki eri lihoista tehdyt palleroiset joita tarjoillaan vartaissa ja erilaisissa liemissä. :9

    VastaaPoista
  3. kannat kattoon: tässähän on jauhelihaa eikä siskonmakkaraa...mutta kovasti kiitos ideasta, voipi mennä kokeiluunkin!

    rossana: kiitos reseptistä, hyvää oli!

    tabletin olen kuule väsännyt itse joskus pajuista. en kyllä ymmärrä miten minulla on joskus ollut niin paljon aikaa. jokainen tarpeeksisuora pajunoksa (jonka omakätisesti noukin puskista ja pientareilta) sidottiin seuraavaan kolmesta kohtaa, jokaiseen kohtaan kaksi solmua. tabletteja piti tulla kuusi, mutta neljään jäi...;) pannunalusen kyllä väkästin näiden lisäksi vielä.

    VastaaPoista
  4. Menipäs jotenkin ohi. Olin jossain nähnyt muutamia viikkoja sitten useammankin siskonmakkarakeiton ohjeen jollain eksoottisella tavalla ja jotenkin se vain rekisteröityi yön pimeinä tunteina mieleeni. Jaa, ehkä tätä voisi tosiaan kokeilla, lihapullat madaltaa kynnystä melkoisesti. :)

    VastaaPoista
  5. Hyvä Kannat kattoon! Ensin vähän ihmettilin, että mistä ne siskonmakkarat nyt tuli, mutta arvaa onko pakko kokeilla tätä ihanuutta siskonmakkaroilla? :)

    Mä olen aika näppärä sormistani, mutta tuo tabletti ansaitsee nyt erityisrispektiä, käsittämättömän hieno!!

    VastaaPoista
  6. samaa mieltä veeran kanssa, hieno idea raunalta (kannat kattoon blogista). ties vaikka olisi kuinka herkkua ja näin "vahingossa" keksitty. täytyy sanoa että minäkin luin reseptin uudestaan kolme kertaa lipsahdusten varalta kunnes varmistui että rauna näkee siellä nyt jotain mitä minä en :D. vaan eipä tuo haittaa!

    mä taas en ole käsistäni kauhean kätevä. ideoita olis, mutta toteutus usein jää uupumaan...

    VastaaPoista
  7. Huvittavaa. Ehkä tarvitsen uudet lasit. :P Entisiäkään ei siis ole, eli tarve taitaa olla todella suuri.

    Googlasin kuitenkin itämaisen siskonmakkarakeiton ennakkoluulojani uhmaten (tai niitä vahvistaen) ja törmäsin tähän Maku-lehden alkuvuoden numeroon. http://www.maku.fi/reseptit/resepti/It%E4mainen%20siskonmakkarakeitto/2209.html
    Ehkä ajatus on siitä jäänyt mieleeni, kuka tietää.

    VastaaPoista
  8. kiitos linkkivinkistä rauna! minulle tämmöisentyylisiä sattuu harva se päivä, mutta pistän usein hösäämisen piikkkiin. aina roiskuu kun rapataan!

    VastaaPoista
  9. Se tabletti kyllä näytti pajuiselta, mutta kun juuri ne sidonnat oli niin hienot, niin ajattelin ettei kukaan ole voinut noita itse tehdä:D. Mä EN todellakaan ole kätevä käsistäni plus mulla ei ole minkään asteista kärsivällisyyttä...

    ..kaikki tänne mulle heti..:D:D

    VastaaPoista
  10. Käännökset on nyt sun meilissä Hyppysellinen.

    VastaaPoista
  11. suurkiitos Veera! nyt saadaan tehtyä fiini menu!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin