perjantai 31. lokakuuta 2008

Paistettu made lehikäisen, pinaattimuhennoksen ja kapris-munakastikkeen kanssa

Terveisiä täältä Savonlinnan liepeiltä, Pastapään isän järvenrantapaikalta! Ilma on sadetuhruinen, mutta mitäs siitä kun on lomaa!

Pastapää ja isänsä kävivät kokemassa verkkoja järvellä ja iloiseksi yllätykseksi niihin oli tarttunut kolme "matikkaa" ja hauki. Appiukko nylki mateen ja perkasi kalat, Pastapää taas fileroi ne. Mätiä otimme myös talteen. Ja sitten ei kun ruuanlaittopuuhiin. On jotenkin hieno fiilis kokkailla itsepyydystettyjä kaloja. Ainakin ovat tuoreita!

Turskakaloihin kuuluvan mateen, joka on muuten latinalaiselta nimeltään Lota lota, kerrotaan olevan vähäruotoista, helposti sulavaa, arvostettua ja maittavaa. Viiksivallumateen makua kuvataan hiukan muskottimaiseksi. Itse pidimme mateen rakenteesta ja kauniin vaaleasta, herkullisesta lihasta.

Netissä selailemalla löytyi paljon madekeiton ohjeita joissa hyödynnettiin myös mateen maksa, simpukkaista madetta ja myös paistettua. Halusimme kokeilla jotain fiiniä ja silloin hätiin tuli ihana (köyhä)ritari Henri Alen madeohjeineen. Päätimme testata sitä, maistuvin tuloksin!
Made:
800 g madefilettä
2 dl ruisjauhoja
voita paistamiseen

Lehikäiset:
1 rasia valmista voitaikinaa
1 kanamuna
1 rkl vettä

Pinaattilisäke:
200 g pinaattia
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
muskottia
suolaa ja valkopippuria
1 rkl voita
3 tl vehnäjauhoja
1,5 dl kuohukermaa

Kapris-kanamunakastike:
1 pieni punasipuli
1 keitetty kananmuna
2 tl kapriksenmarjoja
tuoretta persiljaa
2 dl öljyä
0,5 dl punaviinietikkaa (meillä valkoviinietikkaa)
suolaa ja mustapippuria

Aloita pinaattilehikäisistä. Leikkaa voitaikinasta esim. lasin avulla pyöreitä paloja. Aseta palat uunipellille leivinpaperin päälle. Halutessasi voit tehdä niihin veitsellä pieniä viiltoja koristeeksi. Voitele lehikäiset munalla jossa mukana 1 rkl vettä. Paista lehikäisiä uunissa 200-asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ja halkaise poikittain terävällä veitsellä.

Tee muut osaset lehikäisten paistuessa uunissa ja jäähtyessä.

Sekoita kapris-kanamunakastike. Kuori kananmuna ja murskaa se haarukalla. Lisää mukaan hienonnettu kapris ja leikattua persiljaa. Lisää joukkoon kuorittu ja hienonnettu punasipuli. Lisää mukaan myös etikka. Kaada joukkoon öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Tarjoile kastike huoneenlämpöisenä.

Pese pinaatti ja poista mahdolliset liian paksut lehtiruodit. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Kuullota raaka-aineet kattilassa voissa. Ihastele tuoksua! Lisää mukaan muskottia, suolaa ja pippuria. Ripottele päälle hieman vehnäjauhoja. Kaada joukkoon kerma ja anna hautua hetki koko ajan sekoittaen.

Poista madefileistä keskiruoto. Pilko filee sormen kokoisiksi suikaleiksi. Henri suositteli pikkurilliä, me halusimme enemmänkin peukalonvahvuutta. Makuasia. Mausta suikaleet suolalla ja pippurilla. Pyörittele palat ruisjauhoissa. Paista runsaassa voissa kullanruskeiksi ja tarjoile heti.

Kokoa annos laittamala lehikäisten väliin ensin pinaattimuhennosta ja sen päälle kalaa. Kapriskastikkeen laitoimme lautasen syrjille antamaan väriä. Näin jokaisen oli myös helppo annostella miten paljon etikkaista kastiketta suuhunsa haarukoi ruuan mukana.

Juomaksi nautiskelimme kuohuviiniä, mutta valkkari sopii varmasti myös mainiosti. Pastapää vierasti ensin etikkaisen kastikkeen makua, mutta aterian edetessä huomasimme sen välttämättömäksi raikastuslisäksi tuhdeille ja voisille mauille. Pinaattilisäke oli mainion makuinen muskotteineen. Suosittelemme!

8 kommenttia:

  1. Tuoretta, itsepyydettyä madetta. Nam nam. Tai enpäs ole itse asiassa tainnut madetta maistaakaan, mutta voin vain kuvitella. Ja mateen mäti vasta herkkua on. Olettepas onnekkaita. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. rauna juu, onnekas fiilis onkin. joillekin tämä tietysti on tuttua, että pyydetään itse omat kalat, mutta minulle ihan ylellisyyttä. varsinkin kun "likaiset hommat" hoitaa Pastapää isänsä kanssa ;). mutta he taas tykkäävät verkkojen kokemisesta ja muustakin.

    VastaaPoista
  3. Tuleepas tästä ristiriitainen olotila... Kaikki kuulostaa tosi houkuttelevalle voitaikinoineen, pinaatteineen ja kapriskastikkeineen. Itsekin olemme kuhan kanssa tehneet hyvinkin samantyyppistä pinaattijuttua ja se kyllä toimi kalan parina mainiosti.

    MUTTA, tuo matikka... En ole mateisiin törmännyt lautasella sitten lapsuuden, kun isä niitä innolla kalasti ja niistä tehtiin mainitsemaasi madesoppaa, juurikin maksoineen kaikkineen. Ja se ei uponnut, ei sitten millään. Ehkä sekin maistuisi nykyään ihan eri tavalla, mutta nyt kun se tuli mieleen, niin pelkkä ajatus puistattaa melko pahasti. Tämä eväs kiinnostaa kyllä kovasti, mutta voipi olla että uudelleentestaushalusta huolimatta matikka muuttuu matkalla aivan muuksi eväkkääksi...

    VastaaPoista
  4. petra: jos made tökkii, miksette tekisi vaikkapa kuhasta?

    miltä keitto maistui? tökkikö siinä kalan maku vai maksa? olen kyllä itse huomannut, että jotkut lapsuuden maistumattomuudet ovat "korjaantuneet" näin aikuisena, mutta valitettavasti kaikki eivät.

    luimme muutamastakin lähteestä, että mateen maksa on suurta herkkua ja käy vaikka siinä olisi loisiakin. ne loiset vaan pitää ensin nyppiä pois. täytyy myöntää että mailläkin jäi maksa hyödyntämättä, vaikka Halloween-teemaan olisivat menneet komeasti ;)

    VastaaPoista
  5. Maksahan se, joka ongelman alunperin aiheutti. Sittemmin inho levisi koskemaan koko fisu-parkaa. Usko pois, että olen kuullut sen sata kertaa kuinka suurta herkkua mateen maksa on ja kuinka sitä pitää joka kerta maistaa, kunnes en mitään muuta enää halua syödäkään... Meni tämän kohdalla vähän metsään tuo kokeiluteoria, vaikka muuten siihen lähes täysin uskonkin. Mateelle pitää kyllä antaa vielä uusi tilaisuus, mutta se maksa saa pysyä kaukana edelleen!

    VastaaPoista
  6. petra: anna ihmeessa mateelle tilaisuus, se oli hyvää!

    ja maksan suhteen...kaikesta ei voi eikä tarvitse tykätä, vaikka toiset ylistäisivät ;)

    VastaaPoista
  7. Mikä ihmeen madefile se on, jos siitä pitää poistaa keskiruoto?

    VastaaPoista
  8. hyväö täsmennys Ano. Tämän päivän kokemuksella sanoisin että poista peratusta mateesta keskiruoto. Tai sitten vain pilko file paloiksi.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin