keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Sieni-kurpitsakeitto eli Zuppa rustica al funghi e zucca

Kurpitsamoskan julistaman syyskuun kurpitsa-ruokahaasteen voittajaksi selvisivät herkullisen ja kauniin näköiset kurpitsasipsit Kulinaarimurulasta. Onnea vaan voittajalle! Kiitos kaikille risottoamme äänestäneille, neljäs sija ei ole lainkaan pöllömpi!

Tässä vielä yksi herkullinen keitto kurpitsasta, ihan inan verran muokattuna loistavasta Ruokatorstai-keittokirjasta. Lautaselle kauhoessani olimme vielä hyvin epäileväisiä liemen ollessa aika litkua, mutta maku yllätti odotuksemme huimasti. Oli todella hyvää!

Ostimme kaupasta kurpitsaa puolentoista kilon lohkon, mutta poistettuani kuoret yllätyin kun jäljelle jäi vain noin 900 grammaa sitä itteään. Joten ottakaapa tämä huomioon kun shoppailette kurpitsakaunottaria.

750 g kurpitsaa
4 dl maitoa
100 g tuorejuustoa
1 l kasvislientä (kuutiosta)
2 laakerinlehteä
2 sipulia puolitettuna
noin 500 g herkkutatteja (jätä osa koristeluun)
murskattuja katajanmarjoja (saa maustehyllystä)
juustoraastetta (parmesan on suositeltavaa)
suolaa
paahtoleipää

Mittaa kattilaan maito, liemi ja tuorejuusto. Lisää laakeri, sipulinpuolikkaat ja suola sekä kuutioitu kurpitsa. Kypsennä noin 20 minuuttia.
Ota laakerinlehdet pois ja soseuta keitto vaikkapa sauvasekoittimella.
Kuumenna öljy pannussa, lisää paloitellut sienet (viipaloi ainakin yksi sieni koristeeksi), muutama katajanmarja ja suolaa. Paista sienet kypsiksi. Paista myös koristeeksi tarkoitetut sieniviipaleet ja paahda pilkotut paahtoleivänpalat samalla pannulla.
Yhdistä kurpitsakeitto ja sienipalat. Kiehauta ja tarkista maku. Lisää mausteita siis tarvittaessa.
Siirrä keitto kulhoon tai suoraan lautasille. Koristele valmis annos juustoraasteella, leipäkuutioilla ja sieniviipaleilla.

Nautiskele syksyinen annos hyvässä seurassa iloisen puheen pulputessa.

4 kommenttia:

  1. Eih miten ihanat soppakulho ja lautanen! Ovatko uusvanhat vai oikeasti vanhat?

    Keitto kuulosta ja näyttää herkulliselta. Juurikin tällaista rustiikkista tekee mieli, kun illat pimenee ja säät kylmenee.

    Teillä meni tuo äänestys hiukkasen paremmin kuin mulla;D

    VastaaPoista
  2. rossana minustakin erityisesti soppakulho on tosi kaunis! ihan oikeasti vanhaa Arabiaa ovat, perin ne kaksi syksyä sitten edesmenneeltä isoäidiltäni eli mammalta. Taidamme omistaa koko ruoka-astiaston. Minustakin se on kaunis, mutta en ikinä ostaisi tuollaista. Mamma käytti astioita vain jouluna, me päätimme ottaa astiat ahkerampaan käyttöön, erikoistapauksiin.

    no tuo äänestys nyt olikin vaikea. tosi paljon tosi erilaisia herkkuja.

    VastaaPoista
  3. Onpa kutsuvan näköinen tuo lautaskuva. En ollut kyllä ajatellut keittoa talvikurpitsasta, vaikka ruokahaaste näytti, että kurpitsa todella taipuu kaikkeen.

    VastaaPoista
  4. kiitos rauna (kannat kattoon blogista)! en olisi ajatellut että kurpitsakeitto olisi näin hyvää...! itseäni jäi kiinnostamaan muutamien kokeilema spagettikurpitsa, joten täytynee kokeilla jolloinkin sitäkin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin