maanantai 15. kesäkuuta 2009

Friteeratut nokkosenlehdet

Taannoisessa 10+Kiehuu-projektin järjestämässä Villiyrtti-tapahtumassa saimme maistaa myös friteerattuja nokkosia. Tunnelma oli jännittynyt ensimmäistä maistiaista haukatessa: pistääkö se, miltä maistuu vai maistuuko miltään. Rakastuin näihin hentoisiin, keijun- tai perhosensiivenohuisiin, kauniin vihreän kiiltäviin öljyuitettuihin nokkosiin heti! Suutuntuma on mielenkiintoinen - se enteilee pistävyyttä, jota ei kuitenkaan tule. Maku on mieto, mutta hyvä. Ulkonäkö hentoisuuksineen ja väreineen on upean kaunis, siitä nyt ei pääse yli eikä ympäri.

Keräsimme nokkosia lasten kanssa (tällä kertaa hanskat kädessä) jo viime viikolla. Huuhtelin lehdet saman tien ja säilytin jääkaapissa keittiöpyyhkeen välissä. Jos käytät heti huuhdeltuja lehtiä, muistappa kuivata ne hyvin, sillä kuuma friteerausöljy rupeaa präiskyttämään yhtyessään veteen. Ei kiva, voin kokemuksesta kertoa. Huuhtelua ja kuivaamista kummempaa esikäsittelyä ei tarvitse tehdä.

Lämmitä rypsiöljy (pienessä) kattilassa 140 asteiseksi.Hyvä apu oikean lämpötilan saamiseen ja siinä pysyttämiseen on digitaalinen paistolämpömittari. Ohutkin kerros öljyä riittää. Laita lehtiä vähän kerrallaan kellumaan kuumaan öljyyn ihan muutamaksi minuutiksi. Nouki ylös reikäkauhalla tai pihdeillä, ravista ylimääräisiä öljyjä pois ja aseta talouspaperin päälle kuivumaan. Näin lehdistä imeytyy liiat öljyt pois. Siirrä lehdet piakkoin syötäväksi. Nam ja ihastus! Aika oivaa Juhannusruokaa vai mitä? Kaipaa kyllä lisäkseen jotain muutakin :).

21 kommenttia:

  1. Todellakin suosittelemisen arvoinen herkku! Piti itsekin tämän pariin viikonloppuna ryhtyä, mutta elämä vei kaikki voimat eikä pystynyt nokkosia etsimään.

    VastaaPoista
  2. Ihastuttavia luontoruokaa ja ihana käyttöohje! Voin kuvitella että oli hyvää;kerran friteerasin persiljanlehtiä ja sekin oli kivan makuista,mutta tuollaisella suoraan luonnosta otetulla vihreällä on vielä lisäarvoa...

    VastaaPoista
  3. Jams: onneksi onnistui kotonakin! voimia elämään. joskus se on :(.

    Välispiikki: no eikö!

    Yaelian: olen täysin samaa mieltä että villeys on lisäarvo! ja fiilislisää tulee myös!

    VastaaPoista
  4. tuleeko noista nokkosen lehdistä rapeita tuolla tavalla? Niitä ei siis mitenkään päällystetä millään? Kuinka monta varaisit ruokailijalle?

    varsinainen kysymysten tulva ryöpsähti täältä :) Vastaan muuten haasteeseesi tänään iltapäivällä :)

    VastaaPoista
  5. Onpas somia! Meillä on tehty ainoastaan nokkoslättyjä (nokkoset on kiehautettu ennen lettutaikinaan lisäämistä). Jännä ohje.

    VastaaPoista
  6. Nelle: kysely on TÄYSIN sallittua ja jopa suositeltavaa :).

    nokkosenlehtiä ei todella päällystetä millään. ainoat raaka-aineet ovat rypsiöljy ja lehdet.

    lopputulos on ohuen rapea eli pihdeillä kiinnipitäen lehti ei lerpahda vaan pysyy ojossa. öljy tekee lehdet myös läpinäkyviksi ja kiiltävän vihreiksi.

    varasin ihan vain viitisen lehteä per ruokailija, koska meidän lauatsellamme niillä oli lähinnä koriste-/ihastelu-/maistamisarvo. nälkää nuilla friteeratuilla lehdillä tuskin saa lähtemään :)

    Dea: somia ovat juu! meilläkin nokkosia on käytetty tähän asti vain lettuihin, mutta nyt kyllä aletaan käyttää monipuolisemmin!

    VastaaPoista
  7. No aikamoista :)
    Mä olen miettinyt että tänä kesänä voisin tutustua nokkoseen myös noin syömismielessä. Onko vinkkejä miten olisi hyvä aloittaa?

    Ja hei mitä kuuluu jäätelökoneelle, joko on ollut testauksessa?!

    VastaaPoista
  8. Jytis: siis jos et näistä halua aloittaa, eikä letutkaan inspaa, suosittelen ryöppäämään nopsaan (muutama minuutti kiehuvassa vedessä, sitten heti juoksevan kylmän veden alle jotta kypsyminen pysähtyy ja väri säilyy) ja lisäämään risottoon. kelle nyt risotto ei maistuisi?! sain itse taannoin hyvän vinksun, että nokkonen sopii sinne minne pinaattikin.

    jätskikonetta on testattu. maku hyvä, rakenne ei. en katsoppa tiedä kuinka paljon matskua koneeseen voi laittaa ja panin vissiin liikaa (tai jotain) kun ei ottanut hyytyäkseen. oli siis HYVIN pehmeää pehmistä :). vaan mepä emme lannistu. uusi nousu otetaan jahka inspiroidutaan.

    VastaaPoista
  9. Loistavaa, kiitos vinkistä! Risotto onkin huippua, nyt vaan nokkosia metsästämään.

    Ja onnea jäätelökokeiluihin, vielähän on kesää jäljellä :)

    VastaaPoista
  10. Jytis: muistappa noukkia sitä uutta kasvustoa, 10-15 cm korkeaa. alkukesästä voi käyttää hennot varretkin. nokkosta voi kerätä koko kesän, kunhan ottaa sitä uutta kasvustoa. jos omalla pihalla on nokkospöheikkö, sen voi leikata aika ajoin alas ja taas rupeaa uutta pukkaamaan!

    VastaaPoista
  11. tuo nuoret nokkoset on hyvä lisä, meinasin sanoakkin siitä kun muistan että tetiin joskus nokkoskeittoa kun olin lapsi ja innotunut jo silloin näistä villivihreistä. No, pakko oli saada tehdä nokkoskeittoa ja otettiin vissiin vähän liian isoja nokkosia koska mausta tuli tosi pistävä ;)

    Että nuoria yksilöitä kehiin vaan!

    VastaaPoista
  12. Okei, hyvä tietää! Mä just mietinkin että mistä tunnistan hyvän nokkosen mutta nuorta kohti siis.

    Ja hei nokkostuntijat, kertokaa vielä sellainen että miten ne säilyy? Pitääkö käyttää heti kun on poiminut?

    VastaaPoista
  13. Jytis: nokkostuntija on minusta kyllä ihan ylimitoitetusti sanottu, mutta tuohon osaan kyllä vinkata. Nuo Villiyrtti-tapahtumassa olleet kokitkin sanoivat nokkosen (ja villiyrttien yleensäkin) säilyvän jääkaapin viileydessä kostean keittiöpyyhkeen sisällä viikon tai kaksikin. samaa Nellekin vinkkasi joulukuussa omassa blogissaan. nokkosia voi myös pakastaa ainakin ryöpättynä, sekä kuivata. Itse kuivasin nokkosenlehtiä ritilän päällä ihan huoneenlämmössä, kuivuri olisi tietysti paras. kuivattuja voi sitten murustaa vaikkapa leipätaikinaan tai pastataikinaan kuten Jams oli juuri tehnyt.

    VastaaPoista
  14. Ohhoh! Tämä kuulostaa hauskalta ja eksoottiselta. Mä olen tyytynyt toistaiseksi nokkoseen keitossa, mutta tuota täytyy vielä kokeilla...

    VastaaPoista
  15. Haarukka: suosittelen lämpimästi! Minä taas en ole ikinä tehnyt nokkoskeittoa. Onkos ohjetta siihen? paitsi jos on samanmoinen kuin maitopohjainen pinaattikeitto, mutta nokkosilla, niin sitten ei valitettasvasti uppoa :(

    VastaaPoista
  16. Jee, isot kiitokset opastuksesta ja vinkeistä!

    VastaaPoista
  17. Jytis: ompa ilo jos voin olla avuksi!

    VastaaPoista
  18. Rypsiöljy ei taida kestää noin kuumaa lämpötilaa muuttumatta epäterveelliseksi, toimiskohan kookosöljyllä? Kuulostaa muuten herkulliselta!

    VastaaPoista
  19. Koodinpätkiä onko sulla tästä jotain linkkiä tai tietoa? Me fritataan aina rypsiöljyssä ja nopea googletus sitä monessa kohtaa suosittaakin. Esimerkiksi paneroitu kana fritataan ihan 170 asteessa. Tällaista näkökantaa en ole kyllä ajatellutkaan.

    VastaaPoista
  20. Koodinpätkiä: Ettet vaan olisi sekoittanut kylmäpuristettua ja tavallista rypsiöljyä? Kylmäpuristetun maku kärsii kuumennuksesta, mutta tavallinen öljy kestää sitä hyvin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin