keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Villiyrttejä Villisikojen ympäröimänä

En tiedä mistä aloittaisin. Katsokaa vaikka muutamia fiiliskuvia niin mietin sen aikaa. Olin eilen 10+Kiehuu-projektin kutsumana Porvoon Kannonnokassa Villiyrtti-tapahtumassa. Kertakaikkisen antoisa päivä makujen, yrttioppien, seuran ja maisemien suhteen tuolla elämys- ja villisikatilalla.

Päivä alkoi makealla kuusenkerkkä-seljanmehusnapsilla keskellä luonnon rauhaa. Aaaah! Sitten vetäisin jalkaan uudet punaiset saappaat, kietaisin kameran kaulalle ja klompsottelin kanssakiinnostuneiden kera englantilaisen villiyrttiasiantuntija Miles Irvingin ja paikallisen kasvituntijan Lasse Roosin johdattamana suoraan villisika-aitaukseen ihmettelemään ja ihastelemaan luonnon tarjoamia maistiaisia. Muutamat seurueen jäsenet vilkuilivat tämän tästä hyökkäileviä karjuja ajatellen, mutta saimme tonkia maastoa ihan rauhassa. Kauniit "rikkaruohot" paljastuivat salaattiaineiksi, mausteiksi, mehujen raaka-aineeksi... Tulevissa postauksissa tulee varmasti näkymään villiyrttejä vinkkeineen. Teippailin innostuneena kasveja lehtiöönkin, jotta tunnistaisin moiset myös jatkossa.Henkilökohtaisiksi lemppareiksini kohosivat ehdottomasti kallioimarteen lakritsaiset juuret sekä jokapaikan hento kasvi pihatähtimö, jota olen aina pitänyt kauniina, mutta nyt myös tajusin maukkuuden. Yrtteihin tutustumisen jälkeen asettauduimme takaisin sammaleisen kallion laelle pitkien pöytien ääreen. Siellä eteemme tuotiin uskomattoman kauniita ja herkullisia maistiaspaloja, jotka sisälsivät ympäröivän luonnon tarjoamia raaka-aineita. Menun olivat meille suunnitelleet ja valmistaneet keittiömestarit Antti Ahokas (Juuri), Tapio Kangas (Kannonnokka, Kaikilla mausteilla-catering) ja Sami Tallberg (Ravintola Carelia). Vielä kun tähän lisättiin Kannonnokan metsämaisemat, rento tunnelma sekä kattauksen pärelautaset ja tuohikupposet, voitte arvata että elämys oli melkoinen!

jallugraavattua myrskylän rautua
friteerattua nokkosta

ahventartar
kuminachips
viiriäisen uppomuna

paistettua maitohorsmaa
neitsyt rypsiöljyä
lehmus-hunajamarinoitua metsäkyyhkynrintaa
villikrassisalaatti
mustaherukka sky

riimikauriin fileetä
suolaheinäretikkaa

villisika-maalaispatee
marjaviinihyytelö

villisika-bratwurst
villikumina-palsternakkapyree

kallioimarre-paahtovanukas
matsämansikka-mesiangervo-valkosuklaamousseleivos

nokipannukahvi

Ylläesitellyistä herkuista pidin ehdottomasti eniten riimikauriin fileestä sekä friteeratuista nokkosista. Jälkimmäistä tulemme kokeilemaan hyvinkin pian. Kanervankukat lautasella olivat kaunis näky! Villisika-bratwursti maistui myös erinomaisesti pyreen kanssa. Ja, ja... :)

Tässä vielä muutamia pikavinkkejä, villiyrtit kun ovat juuri parhaimmillaan
  • mustikanlehtiä- ja kukkia voi käyttää sellaisenaan vaikkapa munakkaan sekaan

  • takiainen

  • raparperinnäköisen takiaisen lehtiä voi käyttää kaalin tavoin vaikkapa kääryleissä. myös kukkavarsi kelpaa syötäväksi kuorittuna
  • pujon lehdet on huipputavaraa hanhen täyttämiseen
  • koivun hiirenkorvalla olevia lehtiä voi käyttää vaikkapa viinan maustamiseen. korkillinen per litra antaa jo hyvää maku
  • seljanmarjoilla voi maustaa vaikkapa viinietikkaa

Ruokabloggajat Veera ja Jams olivat myös menossa mukana. Heidän versionsa tapahtuneesta löytynevät piakkoin Prinsessakeittiöstä ja Jokapäiväistä leipää-blogista.

Lisäsimme tunnisteisiimme "luonnon aarteista" linkin, josta löytyvät aiemmin ruusun terälehdistä tehdyt herkut, pihlajanmarjasämpylät ja jatkossa toivottavasti myös paljon muuta! Kategoriaan laitamme vain kasviaarteita. Itsepyydetyt kalat ja muut vastaavat löytyvät omien tunnisteidensa alta.


12 kommenttia:

  1. Voi että kun on upean näköistä ja voi kun olisi voinut olla mukana! Olen ihan vihreä kateudesta! Kuvasi ovat ihanat ja nyt odotan niitä yrttipostauksia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos eilisestä! Mä en vielä ole päättänyt millä muotoa hommaa lähestyn, mutta jotain tulee jo huomenna aamulla julki Jokiksessa kyllä.

    VastaaPoista
  3. Upeat kuvat ja ihana juttu muutenkin! Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä kaikkea ihanaa keksitte kokkailla.
    Mä taidan ryhtyä kirjoitushommiin vasta ensi viikolla kun saadaan mein nettisivut pystyyn.

    VastaaPoista
  4. Oi. Ihana retki. Olen suorastaan kade, että sait neuvoja villiyrtteihin ihan kädestä pitäen. Aivan mahtavaa. Osallistuisin tuollaiselle reissulle koska vaan ;)

    Jään suurella mielenkiinnolla odottamaan villiyrttipostauksia!

    VastaaPoista
  5. Yaelian: se oli upeaa. kokonaisuus oli niin nappijuttu!

    Jams: kiitos samoin! mäkin mietin kaikenmoisia rajauksia, mutta ajattelin sitten pläjäyttää tällaisen meidänmallisen informatiivisen jutun tunnelmoinnin kanssa. jään odottamaan huomista postaustasi ja linkitän sitten uusiksi tähän postaukseen.

    Veera: kiitos vielä kerran kutsusta - oli ihana päivä kokonaisuudessaan! noista maisemista ja herkuista oli aika helppo saada hyviä kuvia - kertakaikkisen wau!
    linkkasin tohon 10+ sivuille, mutta uusin sitten kunhan kaikki toimii. ja laitan tonne sivupalkkiinkin linkin hienoon projektiin jahka ne sivut tosiaan wörkkii.

    Nelle: mäkin varmaan olisin hiukan kade jos en olis ollu mukana...kauheen vähän vaan osasin kysellä, yritin vaan kirjotella mahdollisimman paljon vinkkejä joita herrat Ruus ja Irving tarjoilivat, sekä myös keittiömestareiden ohjeita ja kokemuksia. luonto on kyllä ihan käsittämättömän hienoja, terveellisä ja kauniita aarteita pullollaan.

    VastaaPoista
  6. Mä en VOI kattoa näitä kuvia ku tulee itku etten päässyt!!!! :'''''/

    Mut pakko silti varmaan hymyillä kun kuitenki jaatte ajatukset <3 Meni eilen töissä sit melkein viiteen et en olis millään päässyt... Puh.

    VastaaPoista
  7. Jep, huomenna tulee ensimmäinen postaus tapahtuman piiristä ja jatkan heti perjantaina lisää.

    Olisi pitänyt tehdä muistiinpanoja, poijjaat tempoi sieltä niityltä kaiken mitä ei ole missään mainittu :D

    VastaaPoista
  8. ylimuuli: älä itke! mene Juureen syömään niin saat maistaa kaikenmoisia Villiyrttejä. itseä ainakin houkuttais mennä sinne. ja metsään!

    Puh tommosille työpäiville joo. Jaetaan ihan kaikki mikä vaan muistetaan ja osataan!

    Jams: tossa yllä lupailin sunkin puolesta että jaetaan jaetaan :)

    huomasin muuten samat että niittysaalis oli eri kuin muistiinpanoissa. toisaalta, tuplaetu kun matskua on enempi!

    VastaaPoista
  9. Upeita ruokia! Jotenkin tuntuu, että teidän perheessä tapahtuu aina jotain uutta ja jännää! Kiva olla kärpäsenä katossa kurkkimassa blogin kautta. :) Ainiin, huomenna sitten olisi edessä voileipäkakkurumba, vaikka aluksi vähän harkitsin sellaisen tekoa syntymäpäiväjuhliini...

    VastaaPoista
  10. Dea: kyllä tämä aika pitkälti on tasaista tallaamista...toisaalta taas on näitä huippuhienoja juttujakin ja vielä - arkikin on ihanaa kun sen oikein oivaltaa.

    ihana kuulla että meidän kuulumisia on kiva katsella!

    ruuat Kannonnokassa olivat kyllä jotain niin mieletöntä, että! kaunista ja herkullista!

    tsemppiä vileipäkakkurumbaan. mielenkiinnolla tulen kurkistelemaan sitten aikaansaannoksianne, josko tulisi jotain uutta täytevinkkiäkin. hauskoja synttäreitä!

    VastaaPoista
  11. Tosi mielenkiintoinen postaus ja ihania kuvia! Olisinpa saanut maistella noita herkkupaloja...

    VastaaPoista
  12. Hippu: kiitos mielenkiinnosta! herkut olivat kyllä melkoisia...!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin