tiistai 7. heinäkuuta 2009

Prinsessojen ruusukakku eli Juustokakku ruusunterälehdillä

Kaunis ja herkän maistuva juustokakku, jossa ruusut oikeasti näkyvät ja maistuvat. Lisäsin nyt vieraille tarjottuun leivonnaiseen ruusunterälehtiä, mutta kakku maistuu herkulta ilman kukkaislisääkin. Nyt fiinistin (?) kakun friteeratuilla ruusun terälehdillä, mutta "perusversion" koristeluun olen aiemmin käyttänyt marjoja tai säilykepersikoita. Kakun ohje on peräisin Pirkasta .

PRINSESSOJEN RUUSUKAKKU

Pohja:
150 g keksejä ( esim. 11 kpl Digestivejä)
75 g voita

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
½ sitruunanmahu
1 dl hienoa (ruoko)sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
noin 4 dl ruusun terälehtiä

Päälle:
friteerattuja ruusun terälehtiä
tomusokeria

Hae pihalta ruusun terälehtiä ja poista niistä valkoinen kantaosa. Huuhtele ja kuivaa terälehdet. Kukat on helpompi perata ensin, koska huuhtelun jälkeen terälehdet tarttuvat toisiinsa kovasti kiinni. *Lisäys 07/2010: Suosittelen pikkomaan ruusun terälehdet ennen kakkumassan sekaan laittamista. Syöminen on näin ollen paljon miellyttävämpää ja ulkonäkökin kivampi.

Laita liivatelehdet pehmentymään runsaaseen veteen.

Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi nalkkiin pohjan ja reunojen välille (jotta kakku ei tartu kiinni).

Murskaa keksit. Kätevimmin se käy laittamalla keksit muovipussiin, mäiskimällä niitä kaulimella ja rullaamalla loput palat vielä hienoiksi muruiksi, edelleen siellä pussissa. Sulata rasva, lisää siihen keksimurut ja sekoita hyvin. Painele seos irtovuuan leivinpaperoidulle pohjalle ja pane jääkaappiin odottelemaan.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri, ranskankerma ja notkistettu tuorejuusto. Lisää myös ruusunterälehdet.

Kuumenna sitruunamehu, sekoita joukkoon pehmenneet, vedestä kuivahkoiksi puristetut liivatelehdet ja sekoita. Kaada tämä seos ohuena nauhana ruusuisen massan joukkoon. Sekoita huolellisesti. Nosta jääkaappiin hyytymään. En osaa sanoa hyytymisajasta tarkemmin, koska teen liivatekakut aina aamusella kun iltapäivällä on odotettavissa vieraita. Veikkaisin hyytymiseen menevän nelisen tuntia.

Koristelu:

Friteeraa ruusunterälehdet 140 asteisessa rypsiöljyssä. Öljyyn koskettaessaan kukka vaalenee melkeinpä harmaaksi, mutta muuttuu pian upean lilahtavaksi. Siirrä terälehdet talouspaperin päälle rapsakoitumaan. Asettele hennot terälehdet kuivuttuaan kakun päälle ja ripsuttele hunnuksi vielä tomusokeria. Taitavampi asettelisi terälehdet uudestaan ruusun muotoon, joku toinen taas ei. Ei edes yrittäisi ;).

Tarjoile prinsessoille ja vähän prinsseillekin.

9 kommenttia:

  1. Ihana ruusukakku! Hauska idea toi ruusujen friteeraus. Nimimerkillä friteeraukseen hurahtanut :)

    VastaaPoista
  2. Teillä on taas ruusukausi vauhdissa. :) Itse en uskalla noita pomia, vaikka tuossa talon pihassa niitä olisikin. Sen verran vilkkaassa paikassa asutaan, että ovat varmasti täynnä liikennepölyä. :(

    VastaaPoista
  3. Okriina: minäkin tykkään kovasti friteeraamisesta! ja perhe tykkää syödä nuita frittiherkkuja :). käytätkö sinä friteeraamiseen paistomittaria vai vedätkö tunteella?

    Dea: juu niin on - täytyy nauttia kaudesta niin kauan kuin sitä on jäljellä. laitoimme muurinpohjalettuhinkin terälehtiä. hilloja ja hunajaakin on tehty. viinietikkaa aion ainain vielä kokeilla.

    ruusuja voi löytyä kyllä ojien ja niittyjenkin varrelta, varsinkin autiotalojen läheltä. tai suuntaa jonnekin syrjäisempään paikkaan. ruusuherkuissa on jotain niin herkän kaunista ja ne tuoksuvat upealle!

    VastaaPoista
  4. Vautsi, friteerattuja ruusunlehtiä! Pitääpä joskus kokeilla.Ruusuhillo -juustokakkuyhdistelmä kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
  5. Yaelian: kokeilin itsekin ekaa kertaa. Vivi-Annin Keittiössä kirjassa niitä friteerataan taikinakuorrutettuna, mutta minäplikka päätin kokeilla tällä tavalla. ja onnistuihan se.

    tuossa kakussa ei ole hilloa, vaan ihan vaan ruusun terälehtiä - ihanaa on, sekä ulkonäöltään että maultaan. sisko juuri kysyi että maistuuko niissä oikeasti ruusu ja minä vakuuttelin että toki toki!

    VastaaPoista
  6. Maailman paras idea käyttää ruusua kakkuun! Voi hitsi kun saisi jostain ruusun terälehtiä niin testaisin heti...

    VastaaPoista
  7. Insanity_: kiitos! maistettuanikin olin ideaan tyytyväinen, samoin vieraat ja perhekin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin