lauantai 26. syyskuuta 2009

Tukholma oli jättemysigt, del 2/2

Kun lapset eivät ole reissussa mukana, tehdään kaikenmoista hurjaa. Niin kuin vaikka että käydään oluella ja siiderillä keskellä päivää ja hotellille raahaudutaan vasta iltakymmeneltä. Ihan hulvatonta. Yläkuvassa esimerkki ensimmäisestä.
Elämämme ensimmäinen livenä tavattu neulegraffitti. Aika hieno.

Seuraa valitusosuus:
Yritimme raahautua illalla aika kauas hotelliltamme syömään, mutta päivän talsimisesta väsyneet jalkamme päättivät toisin. Ei olisi pitänyt kuunnella niitä! Astuimme sisään tunnelmallisen oloiseen Tiramisu-ravintolaan, jonka pöydästä näimme kokin valmistamassa annoksia. Virhe numero kaksi.
Alkupalaksi tilaamamme bruschetta ja carpaccio olivat ihan ok, joskin jälkimmäisen artisokat yliöljyiset. Balsamicosuttaus lautasen reunalla voisi olla ihan kiva idea, jos sitä ei olisi käytetty jokaikiseen annokseen.
Jokaiseen pääruokaan lisättiin porkkanaraastesuiroja, jotka olivat kyllä mukavan raikas lisä sekä makunsa että ulkonäkönsä puolesta, mutta että joka ainoaan annokseen sisällöstä riippumatta...

Ylläoleva annos on se illan melkein pilannut homma. Se voi äkkiseltään näyttää hummeriliemeen upotetulta risotolta, mutta ei sitä ole. Näimme annoksen valmistelun, valitettavasti. Risotto otettiin pienestä annoskiposta, kumottiin lautaselle ja laitettiin (uskokaa tai älkää) mikroon! Siinä asiakkaiden nähden. Minulla on vakaa uskomus että se sulatettiin ja lämmitettiin, mutta vannomaan en mene. Valmis riisisötkö, sillä sitä se oikeasti oli, upotettiin ihan ok kastikkeeseen, joiden tryffelit olivat muruja siellä jossain, vaikka nimenomaan tiukkasin etukäteen ovatko ne sitten tuoreita. Maku ja rakenne oli jotain kauheaa. Nakkasin haarukan risottoon jolloin sain sen nostettua kokonaisena ilmaan. Maistettuani totesin "risoton" olevan niljakkaan tönkköä. Tarjoilija väitti että risoton kuuluu olla sellaista, kermaista. Meillä on siis tarjoilijattaren kanssa hiukan eri asia kermaisuudesta. Tilalle tarjottiin keitettyä sahramiriisiä, johon en todellakaan suostunut. Annos maksoi sentään noin 24 euroa. Sain eteeni toisen valitsemani annoksen ja pahoittelun virkaa teki lausahdus : "Olen pahoillani ettet pitänyt risotosta". Ette varmaan ylläty jos sanon ettemme ottaneet jälkiruokia.

Ilta ei onneksi mennyt pilalle, mutta tuonne emme suosittele suuntaamaan. Menkää ennemmin vaikka maistamaan Bagpipers Inn:n ribsejä ja lohkoja pubiin. Ne olivat sentään sitä mitä luvattiin, oikein hyviäkin vielä. Tuolla pubin kotikadulla Rörstrandgatanilla oli muuten muitakin mukavan näköisiä ruokapaikkoja ja kahviloita.

Hotellin aamupalalla erottui suht hyvä siemen- ja sillivalikoima, sekä saaristolaisleipätyyppinen tumma limppu. Erikoisuutena oli appelsiini-rosepippurimarinoitu silli, josta en osannut päättää oliko se hyvää vai ei. Muuten otos oli aika hyvää perussettiä, joskin hedelmävalikoima oli huono.


Tukholma tuntui olevan pullollaan konditorioita ja herkkukauppoja. Jo mainitun Östermalmshallenin lisäksi herkkuja löytyi mm. Chokladfabriken:stä ja Cajsa Warg kaupasta, jossa oli tarjolla paljon luomutuotteita. Molemmat putiikit sijaitsivat Restiernasgatanilla Södermalmissa. Ensinmainitusta mukaan lähti suklaata -kuinkas muuten- ja jälkimainitusta ylläkuvatut piparit. Baakelseissa maistui valkosuklaa, vaikkei sitä niissä ollut. Jos joku tunnistaa keksit, resepti otettaisiin ilomielin vastaan. Ainesosaluettelo ei ainakaan päätä huimaa, eri juttu onkin keksiä sitten se oikea seossuhde. Cajsa Wargin luota olisi löytynyt myös Viva Ciabattan Aleksin kehumaa Amedein suklaata, kuten myös Varlhonaa.

Myös keittiötarvikeliikkeitä löytyi hurjasti, hurjan ihaniakin. Niistä vaan ei löytynyt mitään meille, tällä kertaa. Olen ylpeä itsehillintäkyvystäni! Jos sinulta kuitenkin puuttuu keittiöstäsi vaikkapa satulinnamaisia kuivakakkuvuokia, valkoista posliinia, kekseliäitä magneetteja tai käsityönä tehtyjä keittiötarvikkeita, suuntaappa Kungsgatanille. Melkein Kungsgatanin nurkilta Vasagatanilta löytyy myös hieno liike Gordon Bleu, jossa löytöjä voi tehdä kuparipannuista leivontavälineisiin. Södermalmin Hornsgatan vaikutti myös hyvältä käsityönä tehtyjen astioiden ostopaikalta. Moni liike vain oli maanantaina siellä pyöriessämme kiinni. NK tavaratalosta löytyy uutta desingnia ja Iittalaakin.

Kaikelleen Tukholmasta jäi oikein leppoisa, mukava kuva. Palaamme sinne varmasti lasten kanssa, jolloin ohjelmassa on vähemmän taidenäyttelyitä ja kiireetöntä oloa, mutta varmasti runsaasti äksöniä ja Lindgreniä.

Olipahan ihana olla hetki kaksin <3.

8 kommenttia:

  1. Tuo risottokokemus on kyllä ihan hullu! Miten joku viitsii edes yrittää tarjota sitä mikrotettuna, ja sitten vielä pyytää 24eur... No, muistatte varmaan aina päivitellä tuota versiota, kun teette omaa herkkurisottoa ;)
    Neulegraffiti on kivan näköinen. Luinkin niistä jostain, mutta en ole ennen nähnyt edes kuvaa. Voisi mun puolesta yleistyä joka puolelle :)

    VastaaPoista
  2. Patalintu: en ole koskaan aiemmin palauttanut lautasta keittiöön, mutta nyt oli pakko. phuh!

    neulegraffitit on musta jänniä. vaikka tiedän että niitä tekee ihan minkä ikäiset vaan, tulee hymy huulille kun miettii mummua neulomassa ja yön pimeydessä ripustamassa neulettaan pylvääseen :). noissa neulegraffiteissa on jotain lämmintä.

    VastaaPoista
  3. Kammottava mikrorisottoelämys :( En voi käsittää, että joku MIKROTTAA ruokaa ihan asiakkaiden nähden (jos nyt kyse on jostain muusta kuin snägäristä). Puistatus.
    Mutta hauskaa huomata, että muutkin ihan villiintyvät kun ovat ilman tenavia lomalla. Kyllä mekin taidettiin viimeksi hurvitella ainakin iltakymmeneen joka ilta :)

    Neulegraffitteihin en koskaan ole törmännyt mutta ihan mahti-idea!

    VastaaPoista
  4. emma: no en minäkään voi käsittää. ja jos risotto ei maistu niin ottaisitko tilalle vaikka keitettyä riisiä? EN! ja olivat kuulemma italialainen gourmet-ravintola.

    tuo iltakymmeneen luuhaaminen on aika tyypillistä kun ollaan ilman muksuja jossain. sitä on niin puhkipoikki päivän talsimisesta ja muusta.

    neulegraffitti oli tosi pirteä!

    VastaaPoista
  5. hmm.. hyvät suklaat.. :)
    mulla taitaa olla ton Chokladfabrikenin leivonta kirja tuolla jossain hyllyssä..

    VastaaPoista
  6. aleksi: hyvät suklaat on hyviä...:).

    Suklaatehtaan konvehdit oli aika tyyriitä, mutta leivokset sen sijaan (verrattuna) ei niinkään. Paikassa oli vihreät rappuset, joilla ihmiset lötköttivät kaffeineen ja leivoksineen. oli siellä kyllä ihan tavallisia pöytiäkin tuoleineen. aika herkullinen paikka!

    VastaaPoista
  7. Noi keksit näyttää nötteröisiltä :#3 ne on namia♥

    VastaaPoista
  8. Onko sinulla noihin nötteröisiin reseptiä, sillä netti ei tuntunut googletuksen parusteella tietävän asiasta mitään. Sain kyllä ruudulle mm. käärmeen kuvia :).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin