perjantai 23. lokakuuta 2009

Mustaherukkamarinoitu lampaankare

Meillä grillataan edelleen. Tuskin kausi loppuu edes talveen. Joku valaisinsysteemi täytynee rakentaa pihalle ettei Jukka joudu värjöttelemään hehkuvan grillin äärellä pimeinä talvi-iltoina ihan sokkona. Ja hyvät talvikengät mennee ostoslistalle myös.

Tämä kareen marinointikokeilu sai alkunsa Hakaniemen Halli-keikasta, josta Jukka sovittujen ostosten lisäksi sortui ostamaan myös luomukaritsan karetta. Meillä kareesta pitää koko perhe, sillä lasten mielestä on hauskaa pitää luusta kiinni syödessään. Ja kuka voi vastustaa karitsan lihan suutuntumaa saatikka makua?!

Marinadi on Jukan kokeilu ja oikein maukas sellainen! Mustaherukkahyytelö ei maistu tässä marjalle itselleen, vaan makeudelle. Hyytelö antaa myös pintaan rapeutta sokerillaan. Ra'an lihan pinnassa näkyi hiukan mustaherukan väriä, kypsässä ei niinkään.


MUSTAHERUKKALAMMAS GRILLISSÄ

n ½ kg karitsan karetta
2 rkl mustaherukkahyytelöä tai -hilloa
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä pilputtuna
1 pieni sipuli pilputtuna
suolaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään pussissa ja nakkaa perään lampaankaretta. Anna maustua yön yli. Sulje pussin suu todella hyvin, jotta valkosipulintuoksu ei valloita jääkaappia. Tämä etenkin jos jääkaapissa on myös kakku kostumassa.

Pyyhi marinadit lihan pinnalta juuri ennen grilliin asettamista. Kypsennä kare grillissä 6-8 minuuttia kokonaisena, leikkaa "tikkarit" erilleen vasta toivotun kypsyysasteen jälkeen. Lammashan saa jäädä hyvinkin punaiseksi.

Tuo mustaherukkasiirappi on sitten taivaallista! Resepti on ravintola Juuren keittiöpäällikön Antti Ahokkaan Kiehuu 10+ sivulle kehittelemä mustaherukkaresepti. Minä vain toteutin ja kuvasin sen sinne. Resepti löytyy siis täältä. Olemme maistelleet siirappia nyt grillatun luomukaritsan, grillatun kaslerin, hirvipaistin ja piimäpannacottan kanssa - ja aina toimii! Siirappi on maukkaudessaan tosi riittoisaa, varsinkin kun truuttailee tuollaisia "ravintolaviivoja" lääkeruiskulla lautaselle.

Suosittelemme siis lämpimästi sekä mustaherukkaistakaritsaa että -siirappia!

4 kommenttia:

  1. Kuola valuu... eikä grilliä ole vielä(kään) pistetty talvilepoon. Jos jättäisikin sen talveksi esille?

    VastaaPoista
  2. Krisu: teillä taidetaan tykätä lampaasta, muistan mä. tämä oli hyvää!

    mitäs sitä grilliä turhaan talvilepoon laittamaan. meillä suomalaisilla vain on sellainen tapa. tosin kesä usein alkaa grillauksesta, mutta onhan noita muitakin huipentavia juttuja.

    VastaaPoista
  3. Reseptin linkki ei enää toimi tohon mustaherukkasiirappiin, oisko sitä muuten vielä tallessa? :) kuulostaa niin hyvältä ton kylkeen!

    VastaaPoista
  4. Kiitos palautteesta! Minulla meinasi tulla jo hiki kun reseptiä ei enää löydy, sillä mustaherukkasiirappi on niin loistava juttu! Onneksi vanhoja sähköposteja kaivellessani löysin Antti Ahokkaan meilin asiasta - huh! Teen varmaan oman postauksenkin asiasta, koska reseptiä ei enää muualta löydy. Mutta jos sinulla on kiirus, ohje yksinkertaisuudessaan on tässä:
    MUSTAHERUKKASIIRAPPI
    3 dl tiukkaa mustaherukkamehua (laimentamaton) , 2 dl punaviiniä, 200 g sokeria, 8 cl mustaherukkalikööriä. Pane kaikki ainekset teräskattilaan, keitä kunnes lämpö on 106 astetta. Siivilöi.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin