tiistai 24. marraskuuta 2009

Namiskuukkelia silakkaa currylla

Pitkään kala tarkoitti meille alennuksesta ostettua, valmiiksi fileoitua kirjolohta. Nykyään repertuaari on makuhermojemme, monipuolisuuslisäkkeemme ja kukkaromme riemuksi laajentunut, samalla kun kalankäsittelytaidoissakin on hiukan edetty. Itsekalastettua eväkästä ei voita mikään, mutta useimmiten kalamme on kuitenkin ostotavaraa. Tuttu pakastesei on saanut uudenlaisia muotoja, mm. thaikkuhenkisesti, josta kiitos Uneliaalle kokille. Savustuslaatikkokin on tuonut merenelävien valmistukseen uutta potkua.

Silakkaa meillä syödään melko usein, mutta turhan monesti totutuissa muodoissa. Viime kerralla kirjastossa löysin loistavan teoksen "Silli ja silakka", jonka kirjoittajana on häärinyt Leif Mannerström. Hopeakylkisestä opuksesta löytyi useita kokeilemisenarvoisia reseptejä ja kirja päätyikin oitis Joulupukin listalle. Vai mitäs sanoisitte jos lautasellenne ilmestyisi "höyrytettyjä silakoita ja enokitakea", "savujuuston makuista matjessillilaatikkoa" tai "silakkakaalia savukyljellä". Kuvien katselu kohottaa suupielet ylöspäin ja melkein kuolan valumaan alaspäin.

Ensimmäisenä kokeiluun pääsi omenainen currysilakkaohje, joka houkutteli tuoksullaan jo paperisivulta asti. Kala näin laitettuna lunastikin odotukset: silakka oli pehmoista, curryn ansiosta upean keltaista ja miedon mausteista. Omena toi ruokaan pirtsakkuutta ja mielenkiintoista suutuntumaa. Lapset eivät tästä välittäneet, mistä olin hiukan yllättynyt. Ei silti tiedä vaikka seuraavalla yrittämällä jo uppoaisi.

OMENAISET CURRYSILAKAT
2-3:lle

12 silakkafileetä
1 rkl curryjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
suolaa ja mustapippuria
voita paistamiseen

kastike:
1 omena (meillä kotimainen Åkerö)
1 purjosipulin valkoinen osa
1 rkl luomuomenamehutiivistettä
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 rkl makeaa chilikastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Suikaloi omena ja purjo.
Sekoita curry ja jauhot. Leivitä kalafileet seoksessa ja suolaa ne molemmilta puolilta.
Paista fileet kullanruskeiksi voissa, noin 2 minuuttia per puoli.
Lado paistetut silakkafileet uunivuokaan. Pane omena- ja purjosuikaleet päälle, lisää nesteet. Viivytä uunin keskiosassa 10-12 minuuttia, kunnes laatikko alkaa saada väriä.

Meillä kala tarjottiin höyrytettyjen parsa- ja ruusukaalien kanssa.

6 kommenttia:

  1. Ruusukaali kiinnitti heti mun huomion :) Ei vaan, sitä piti sanoa että mä olen ihan onneton kalan kokkaaja. Mulle se on just toi alennuslohi/valmiiksi savustettu ja tonnikala. Mikä siinä onkin että se tuntuu niin vaikealta?

    No mutta, olen jo uudenvuoden lupaukseni tehnyt, ensi vuonna alan kaveerata kalan kanssa, nyt jo hamstraan hyviä reseptejä eli kiitos tästä!

    VastaaPoista
  2. Jytis: kappas vaan :)

    tiedätkö, mekin on opeteltu tässä bloginpitoaikana. silakat varsinkin on nyt meillä vakiokamaa. halpaa, hyvää ja monipuolista. kannattaa kattoa sieltä kirjastosta (huomasin Lettupannulasta että olet menossa sinne) tota "Silli ja Silakka" kirjaa - loistava kauniilla kuvilla.

    VastaaPoista
  3. Okei, kiitos vinkistä!! Juu kirjasto kutsuu!

    VastaaPoista
  4. mulla oli kanssa projekti mannerström jossain vaiheessa. Kirjan ohjeet toimii ihan kohtuullisen hyvin.

    VastaaPoista
  5. En ole koittanut vielä kuin tätä, joten laajemmalti en osaa itse sanoa. Oliko Nelle se terriini (tms.)teidän blogissa silloin joskus juuri tuosta Mannerströmin kirjasta?

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin