tiistai 3. marraskuuta 2009

Suo Meks

Tämä ei ole Tex Mex, vaan otsikon mukainen Suo Meks. Tulette varmaan havaitsemaan yhtäläisyyksiä, joskin myös eroavaisuuksia meksikolaistyyppisiin burritoihin.

Valmistimme Jukan kanssa tämän setin siskolleni ja hänen miehelleen muksujen painuttua pehkuihin. Nautiskelimme siis aikuisten kesken kaikessa rauhassa. Seuraavana aamuna saimme tunnustussähköpostia, joten jemmasimme tähän asti mielestämme loistavaa ruokaa.

Idea lähti hirven jauhelihasta laajentuen sitten suomalaisiin juureksiin ja metsän antimiin. Koska tähän aikaan ei enää tomaatteja puutarhoissa kasva, jätimme ne pois. Samoin heitimme yli laidan avokadon. Jotain kosteutta kääröihin kuitenkin piti saada. Kastikkeiksi pyöräytettiin sitten juustovalkokastike ja kesäkurpitsoista "guacamole". Tortillan virkaa hoitivat ohueksipaistetut ohrarieskat. Suomalaistettu setti oli mielestämme oikein maistuva. Suosittelemme!

aloita Rieskojen paistosta

seuraava ohje on alunperin Pirkan Paras Leivontakirja-opuksesta, joskin leivontatapamme poikkeaa kirjan ohjeesta. Seuraavassa määrät yhteen satsiin (jonka tuplasimme):

3 dl ohrajauhoja
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ tl soodaa
4 dl piimää

Yhdistä kuivat aineet. Lisää piimä ja sekoita tasaiseksi. Ota taikinasta nokareita leivinpaperille, jauhota hyvin. Kaulitse taikina tortillamaisen ohueksi runsaasti jauhoja apuna käyttäen. Pistele haarukalla. Paista 250 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, rieskojesi paksuudesta riippuen. Jos rieskoja paistaa uunissa liian kauan, ne kovettuvat reunoiltaan ja kääräisyminen vaikeutuu. Puolita rieskat mikäli ovat turhan isoja kuten meillä. Lado valmiit rieskat leivinliinan alle pehmenemään.

Hirven jauheliha
Paista voissa. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.

Seuraavia juureksia paistellaan pannulla raasteena:
porkkana mausta suolalla
lanttu mausta hunajalla ja suolalla
palsternakka mausta suolalla ja mustapippurilla
juuriselleriä mausta suolalla ja mustapippurilla

Kaali
pilkotaan ja kuullotetaan pannulla. Maustetaan epäsuomalaisesti soijalla, koska se vaan sopii niin loistavasti kaalin kanssa!

Suppilovahveroita ja sipulipaloja
paistetaan pannulla. Maustetaan suolalla ja pippurilla.

Koska paisteltavaa oli paljon, lämmittelimme esimerkiksi raasteita samaan aikaan eri puolilla pannua. Raasteet voi toki tarjota kylminäkin, mutta itse pidimme lämmitetyistä versioista, jotka kuumetessaan myös mehevöityivät.


"Guacamole" kesäkurpitsasta

puolikas pieni kesäkurpitsa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
chiliä (kuivattuna)
2 valkosipulinkynttä


Paista kesäkurpitsapaloja hetki kattilassa. Mausta. Murskaa morttelissa tahnaksi.


Juustokastike

50 g voita
1 rkl vehnäjauhoja
maitoa
juustoraastetta (erilaisista juustonlopuista)

Kuumenna ja sulata voi kattilassa. älä anna ruskistua. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Sekoita sitten joukkoon maito niin että saat tasaisen kastikkeen. Nakkaa perään juustoraastetta. On haastavaa, josko melko mahdotontakin pitää kastike juoksevana. Ei haittaa. Tämä onkin rentoa syömistä!
Sitten vain herkkutäytteitä rieskalle, kääritään kokoon ja nautitaan!

Hyvää ruokahalua, sanoisi suomalainen!
Tai sitten vaan että :"Syömään!"

6 kommenttia:

  1. Näyttävätpä hyviltä! Raaka-aineet aika ihania, loistoidea!

    VastaaPoista
  2. Tosi hieno idea, parhaiten saatavilla olevista ruoka-aineista syntyy aina herkkua kun soveltaa!

    VastaaPoista
  3. Janna: eikös :)

    Anonyymi: samaa mieltä ollaan.

    Veera: niin mullakin.

    VastaaPoista
  4. Loistoidea väsätä tortilloja ohrarieskoihin!

    VastaaPoista
  5. Ari: no näin mekin ajattelimme. ensitestin aikaan yritin painella niitä tarpeeksi ohuiksi, mutta en onnistunut. toisella kerralla käytimme riittävästi jauhoja ja parempaa puoliskoani kaulintaan, ja jo pelitti!

    vielä kun paisteli rieskat isoina kiertoilmauunissa ja puolitti, ei hommaan mennyt edes kauaa aikaa.

    ja ohrarieskat nyt on maailman helpoimmat leipoa. aineet kasaan ja menoksi!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin