lauantai 19. joulukuuta 2009

Jouluiset leivokset

Näissä leivoksissa jouluisuutta tuo paitsi "joulumausteiden" maku, myös tähän vuodenjaksoon sopiva koristelu. Lapset innostuivat näistä leivoksien koristelusta enemmän kuin pipareiden. Sekoitin näitä leivonnaisia varten lisää punaista ja vihreää pikeeriä. Piparien pursotuksesta oli jäänyt pieniä määriä muitakin värejä joita sitten hyödynnettiin.

Ohje ja suuntaa-antava koristelumalli on otettu Pirkan Paras Leivontakirja-opuksesta, jota hyödynnän usein varsinkin lasten kanssa leipoessa.
MAUSTEKAKKU
200 g voita
2 ½ dl fariinisokeria
3 kananmunaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä

KUORRUTUS
1 valkuainen
noin 225 g tomusokeria
elintarvikevärejä

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan sekaan siivilän läpi hyvin sekoittaen. Voitele tasapohjeinen rengasvuoka. kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä. Leikkaa kakku kahdeksaan osaan.

Vatkaa kuorrutusta varten valkuainen ja tomusokeri vaahdoksi. Jaa erillisiin kulhoihin ja sekoita värit niissä. Jos käytät tavallani nestemäistä elintarvikeväriä, voit joutua vielä tömäköittämään väriä lisäämällä tomusokeria ja sekoittamalla sen hyvin sekaan. Laita valmiit kuorrutteet omiin pursotinpusseihinsa ja leikkaa pussin kulmaan PIENI reikä pursottamista varten.

Koristele miten parhaiten taidat. Meillä kolmioleivoksista tuli ohjeen mukaisia tonttuja ja joulukuusia, mutta aivan uniikkeja ja persoonallisia.

Enää viisi yötä jouluun...!
Lasten koristelemat upeat leivokset. Keskellä 2-vuotiaan tytön joulukuusi, sivuilla 5-vuotiaan poitsun tonttu ja kuusi.
Leivokset tarjottiin lapsenvahdeiksi tulleille Köyliön mummulle ja pappalle.

8 kommenttia:

  1. On ne kyllä Hienoja!! Tosi upeita!

    Te kun olette tuolla pikeerillä koristelleet enemmänkin, onko tietoa miten se säilyy a)pussissa b)valmiin piparin päällä?
    Tein pikeeriä pipareita varten ja yhdestä valkuaisesta saatu pikeerin määrä yllätti täysin. Sitähän on ihan hirmuisesti. Eli kauanko mahtaa olla käyttökelpoista, tai voikohan sitä pakastaa? Ja sitten taas nuo koristellut piparit, kauanko ne säilyy, olettaen että niitä ei kukaan syö? Siinä kun kuitenkin on tuota raakaa valkuaista. Ei tarvitse guuglettaa, ihan oma kokemuksen ääni riittää :)

    Sanavahvistus näyttää olevan oman nimeni anagrammi, onnistunkohan kirjoittamaan sen "väärin" ;D

    VastaaPoista
  2. Rva Patalintu: Kiitos!

    me olemme tehneet pikeeriä aina yhdestä tai kahdesta valkuaisesta ja matskua kyllä tulee. Siitä on sitten kiva sekoitella eri värejä.

    Pussissa pikeeri on säilynyt kolme-neljä päivää. Sen jälkeen se on koristeltu loppuun. Jos pikeeriä on jäänyt pussiin todella vähän, on se kovettunut. Pikeeri tekee itse pussin pursotussuulle "korkin" itsestääm, jonka nyppään pois ja alan taas koristella.

    Piparit on syöty meillä aina alle viikossa, mutta muistaakseni Ebe Mansikkamäellä kertoi heillä pikeerin säilyneen ainakin kaksi viikkoa. Tarkkoja hygieniasuosituksia en siis tiedä, nämä ovat kokemukseen pohjautuvia ohjeita.

    Ebe oli myös pakastanut valmiiksi koristeltuja pipareita. Sanoi että se onnistuu kunhan antaa pipareiden kuivua rauhassa. Eli kuorrutuskin sulaa ensin, mutta jähmettyy sitten taas kohilleen.

    Merituuli Jukan tunnuksilla

    VastaaPoista
  3. Söpöjä leivonnaisia! Tosi herttaista miten lapsesi osallistuvat keittiöhommiin:-)
    Täällä näin juuri kaupassa eri värisiä pikeeripulvereita,joihin lisätään vain vesi.

    VastaaPoista
  4. Yaelian: mekin olimme tyytyväisiä sekä ulkonäköön että makuun! :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos! Kävin kyllä lukemassa vastauksen jo aiemmin, mutta en ehtinyt kirjoittamaan. Kohtahan se näkyy kauanko ne meillä säilyy :)
    Teidän upeat leivonnaiset jatkuu. Ihastelin juuri pipariavaruutta ja uhrakasta miähistöä :)

    VastaaPoista
  6. Frouva: se on hyvä miehistö se ;)!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin