tiistai 23. helmikuuta 2010

Kaali"laatikko" lampaasta

Punaviinipitoisen lampaanjalkamme melkein loppuunkalutut luut päätyivät kattilaan laakerinlehtien, mustapippurien ja kylmän veden kera. Sitten liemi lämmitettiin kiehumispisteeseen ja keiteltiin hiljakseen reilu tunti mautaen suolalla. Näin saatiin maistuva liemi, joka pakastettiin erissä jäähtyneenä ja sihdattuna melkein kokonaan. Pari desiä otettiin sivuun tätä esiteltävää herkkuruokaa varten. Molekyyligastronomia blogissa on muuten pohdittu enemmänkin lihaliemen ympärillä.

Nyt kun luuta oli keitetty tuntitolkulla, viimeisetkin lihanrippeet sai helposti irti ihan vaan normaaliveitsellä irroittaen. Lihapalat - joita tulikin näin yllättävän paljon- sukelsivat kaalin sekaan. Puhtaat luut vein työkaverin koiralle, joten sanoisinpa että tästä karitsankoivesta on otettu jotakuinkin kaikki irti.

Tässä ronskissa ja nopeahkossa kaali"laatikossa" yhdistyvät juurevat maut ja paljon metsäisyyttä. Varsinkin kun ostamamme karitsanlihakin on elävänä ollessaan käyskennellyt ja aterioinut metsäisellä laitumella. Lipstikka sopii kaalin kanssa loistavasti, suosittelen kokeilemaan!


KAALI"LAATIKKO"
puolikas valkokaali
2 sipulia
lampaanpaloja (tai sian jauhelihaa)
pari desiä pakastettuja suppilovahveroita
2-3 tl ruususuolaa
2 tl lipstikkaa
mustapippuria myllystä
siirappia
voinokareita
2 dl lihalientä, toimii myös ilman ainakin rasvaisen lihan kanssa

Sulata sienet. Pilko kaali ronskeiksi paloiksi. Pilko myös sipulit. Paistele kaikki monessa erässä pannulla (kataja)öljyssä. En ole ihan varma tuoko tuo katajaöljy makulisää varsinkaan näin vahvojen makujen joukossa, mutta paistettaessa keittiöön leijailee hyvin metsäinen, raikas tuoksu öljystä. Jos käytät possun jauhelihaa, paista se.

Lado hiukan pehmenneitä kaalipaloja uunivuuan pohjalle ja tähän päälle lihat, sienet ja sipulit. Ripsuttele väliin suolaa ja lipstikkaa, sekä rouhaise pari kierrosta mustapippuria myllystä. Lisää ylle loput pehmenneistä kaaleista ja mausta lisää. Kaada koko komeuden ylle pari desiä lihalientä. Liruttele pinnalle vielä hiukan siirappia ja vuole muutamia voinokareita. Paista 180 asteisessa uunissa kunnes päällinen rusehtuu kauniisti.

Nauti puolukkasurvoksen kanssa.

Toimii erinomaisesti myös lämmitettynä.

Olen kokeillut samaa settiä myös luomusian jauhelihalla, ja oikein maistuvaa on sekin!

Tiesitkö muuten että kerivät kaalit on valittu vuoden 2010 vihanneksiksi, Puutarhaliitto ry:n ja Kotimaiset kasvikset ry:n toimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin