sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Pieni kiukku ja Konjakkiset palsternakkasimpukat

Toisinaan uutta ruokaa kokeillessa tulee pieni kiukku: miksei kukaan ole aikaisemmin vinkannut, että yhdistäppä jotain tiettyjä aineksia niin saat aivan jumalaista ruokaa. Tämän jälkeen seuraa kiitollisuus siitä että asiaan törmäsi nyt ja välittömästi tämän jälkeen mieleen kohoaa: miten paljon maailmassa on vielä vastaavia yhdistelmiä joista minulla ei ole ajatuksenhäivääkään. Kokkaaminen(kin) on siitä hieno laji, että mitä enemmän opit, sitä enemmän opittavaa tuntuu olevan.

Edellämainitut tunnetilat käytiin läpi, kun valmistin itselleni konjakkipitoisia sinisimpukoita palsternakkalisällä. En voinut kuvitellakaan etukäteen, että kermakonjakkikastikkeen pehmeys, palsternakan makeus ja sinisimpukoiden upea maku sointuvat yhteen näin hienosti. Lisäksi suutuntuma napakasti kypsenneiden kasvisten ja pehmeiden simpukoiden kesken helli suutani todella.

Masu täynnä maukkautta mietin vain, miten sääli on etten ryhtynyt hommaan ruokahaasteen vielä ollessa voimassa. Ja toisaalta taas: hyvä että toimeennuin edes nyt!

Resepti on kirjasta "Täydellinen päivä - ruokaretki Pohjoismaissa" ja Sara La Fountainin käsialaa. Minulla mittasuhteet heittivät liemen ja palsternakkapitoisuuden lisääntyessä. Muitakin muutoksia tehtiin.


PALSTERNAKKAISET SIMPUKAT KONJAKILLA
yhdelle tai kahdelle

1 palsternakka
1 pieni porkkana
(oliivi)öljyä
1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 dl kermaa
4 cl konjakkia
2 dl valkoviiniä
suolaa
sokeria
mustapippuria
500 g sinisimpukoita (esikeitettynä)
persiljaa
tilliä

Kuori juurekset ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi.

Laita pikkukattilaan lämpiämään kerma ja konjakki. Anna seoksen kiehua hiljalleen niin että se hieman tiivistyy.

Laita suurehkoon kattilaan kuumenemaan runsaasti öljyä (useampi rkl) ja paista siinä ensin muutama minuutti palsternakkaa ja porkkanaa. Lisää joukkoon sipulit ja jatka vielä kasviksia pehmentäen. Itselläni kasvikset olivat tosi pieninä paloina, jolloin muutama minuutti riitti.

Kaada sekaan valkoviini. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria, sekä muutamalla myllykierroksella mustapippuria. Maistele suolaisuus kohdalleen.

Lisää joukkoon simpukat ja laita kansi päälle. Anna jo valmiiksi keitettyjen simpukoiden vain lämmetä kattilassa muutama minuutti. Liian pitkään kypsentyneet simpukat sitkistyvät.

Kaada sekaan vielä konjakkikerma sekä silputut tuorepersilja ja -tilli. Sekoita hyvin.

Nauti kevyen valkoviinin kanssa ikkunan ääressä auringon helliessä paisteellaan. Lientä varten lautasen vierelle on hyvä varata lusikka tai jotain hyvää vaaleaa leipää, jota voi sitten dipata hurmaavaan liemeen.

4 kommenttia:

  1. ja tästä nyt tulee mieleen välittömästi, että palsternakkapyre konjakila voisi olla myös aika voittajan valinta... Simpukoilla tai ilman... Ehkä? :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen ohje :)
    Laitoin bloginne sivupalkkiini, sopiiko?

    VastaaPoista
  3. on! suosittelen.

    kävin ensin katsomassa blogissasi minkä otsikon alla blogimme oli - tuo kelpaa kyllä :D.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin