sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Cock-a-leekie eli kanakeitto luumulisällä

Jos yleensä luet harppomalla (tai vain ensimmäisen ja viimeisen lauseen kuvien katselun jälkeen kuten tiedän erään ruokablogiystäväni tekevän), muista tästä postauksesta edes tämä: Kuivatut luumut toimivat todella maistuvana lisänä kanakeitossa!
Tähän toteamaan päädyimme keiteltyämme skotlantilaista kanakeittoa Matthew Drennan:n kirjasta "Keitot". Kokeiluinnostukseen vaikutti paitsi kepeän keväinen ulkonäkö, myös linssien käyttö, jota olen luvannut meidän taloudessamme lisätä.
Keitto itsessään oli oikein maukas, joskin melko tavallinen kanakeitto. Luumut toivat siihen loistomakua ja uudenlaista suutuntumaa. Olin aivan ihastunut ja niin oli Jukkakin. Linssit hajosivat sekaan kokonaan, vaikka keitimme niitä reilusti alle purkin kyljessä mainitun keittoajan. Reseptin kuvassa on jotain mustia, pyöreämmän oloisia linssejä. Punaiset linssit olivat vain ainoat joita meidän kaupastamme löytyi.
COCK-A-LEEKIE ELI SKOTLANTILAINEN KANAKEITTO
2 purjoa juliennesuikaleina
120 g linssejä
1 laakerinlehti
muutama oksa tuoretta timjamia
2 nahatonta, luutonta kanan rintaleikettä
9 dl hyvää kanalientä
8 kuivattua kivetöntä luumua suikaleina (voi laittaa reilusti enemmänkin)
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoreita timjaminoksia myös koristeeksi

Kuumenna suolalla maustettu vesi pienessä kattilassa kiehuvaksi. Keitä purjosuikaleita 1-2 minuuttia. Valuta ja huuhtele kylmän juoksevan veden alla. Valuta taas ja pane syrjään.
Pane kattilaan hyvin huuhdellut linssit laakerinlehden ja timjamin kanssa. Peitä kylmällä vedellä ja kiehuta pehmeiksi. Valuta ja huuhdo kylmällä vedellä.
Laita broilerinlihat kattilaan ja lisää lientä sen verran että palat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta 15-20 minuuttia kypsiksi. Nosta reikäkauhalla liemestä ja anna jäähtyä.
Kun kanapalat ovat jäähtyneet, leikkaa ne suikaleiksi. Pane ne takaisin kattilaan jääneeseen liemeen. Lisää linssit ja loput liemestä. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jaa purjot ja luumut neljään kulhoon. Annostele päälle kuuma kana-linssiliemi. Koristele annokset timjamilla. Laita heti tarjolle.

4 kommenttia:

  1. Ne mustat linssit on varmaan olleet beluga-linssejä, erinomaisia keitoissa, koska eivät hajoa niin helposti. Kannattaa ostaa jos tulee vastaan jossain.

    Mielenkiintoinen tämä keittoidea, täytyypäs kokeilla, vaikka näin ensituntumalta lämpimät kuivatut luumut tuovat lähinnä vilunväreitä...

    VastaaPoista
  2. Olga: Meidän huudien linssivalikoimat on melko kehnot, minne suosittelisit suuntaamaan vaikka noiden beluga-linssien toivossa?

    Kuivattu luumu oli HIRMU hyvää keiton seassa, kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Ainakin Stockalta niitä saa ja sitten jossain itämaisissa ruokakaupoissa olen myös nähnyt. Myös Sellon Cittarissa on joskus ainakin ollut.

    VastaaPoista
  4. kiitos vinkeistä Olga! Kävin Nummelan keskustassa luontaistuotekaupassa ja sieltäkin löysin niitä ilokseni. mielenkiintoista lähteä testailemaan.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin