sunnuntai 8. elokuuta 2010

Rakkauden ajopuu

Onko hyvä sulla siinä?
Oman kullan vierellä
Oisko parempi tuo toinen?
Joka katsoo sillä silmällä

Turha on neuvoja antaa
Kova korva on sydämen
Joku toinen voi kahlata rantaan
Sinä et
Minä tiedän sen

Rakkauden ajopuu
Mikset voi jo rantautuu?
Myötävirtaan ajautuu
Rakkauden ajopuu ---

-Servo/Sucksdorff-
Kun asiaa täynnä oleva laulaja Martti Servo eli Servon Martti vieraili RokitKokit ohjelmassa, ruuanlaittajat olivat kehitelleet Rakkauden ajopuusta mainion iltapalan. Mainittakoon että samaisessa ohjelmassa valmistettiin myös mm. kasviskeittoa ja kolarihirveä, keskustellen esimerkiksi koirahotelleista ja siitä, löytyykö foliota luonnosta.

Tämä "pikku huikopala" on hiertänyt mieltämme pitkään ja pääsi nyt viimein toteutuslistalle. Onneksi näin, sillä maistuvaa oli! "Täytetty patonki" olisi helppo ruoka vaikkapa ronskimpaankin saunailtaan - sen voi valmistella folioon jo hyvissä ajoin etukäteen ja nostaa sitten vain kätevästi uuniin.

Pekonin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota pituuteen. Mitä pitempi, sitä helpompi kietoa patongin ympärille. Meillä oli kahta eri valmistajan pekonia ja pituusero oli huomattava.

Jukka teki pieniä muutoksia reseptiin, täältä löytyy alkuperäinen ja videolla Ajopuun valmistus näkyy täällä Muukkulan pyöräyttämänä.

RAKKAUDEN AJOPUU

1 kpl luomupossun sisäfile (marinoimaton)
1 patonki
2 pkt (pitkää) pekonia
1-2 rkl valkosipulimurskaa
pari tuoreoksaa timjamia (tai rosmariinia)
8 salvian lehteä

Marinadi:
3 rkl makeaa chilikastiketta
3 rkl öljyä
1 rkl jallua
½ tl tulista paprikajauhetta
3 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
mustapippuria myllystä

sitomiseen puuvillalankaa tai foodloopeja

Tarvittaessa poista fileestä kalvo. Sekoita marinadi. Hiero marinadi kunnolla ja huolella lihapötkön kaikkiin sopukoihin. Anna maustua vähintään pari tuntia, mielellään yön yli. Me annoimme sisukan maustua 4 tuntia ja pidempi aika olisi ollut parempi. (Savusta liha kevyesti halutessasi).
Levitä halkaistun patongin molemmille sisäpinnoille öljy-timjami-valkosipuliseos, jonka päälle asettelet salvianlehdet. laita liha patongin väliin. Kääri pekonit lomittain tämän kaiken ympärille. Jukka sitoi vielä paketin kokoon puuvillanarulla, jotta koko homma pysyisi kasassa. myös coctail-tikkuja voi kokeilla.

Kääräise komeuden ympärille folio. Laita uunin pohjalle pelti jossa on hiukan vettä. Foliosta valunut rasva saa pudota siististä tähän. Pidä kääröä175 asteisessa uunissa noin tunti. Ota sitten foliot pois ja laita uunin grillivastus päälle. Laita pötkylä takaisin uuniin. Paista pötkylää välillä käännellen, niin että pekonit saavat kaunista väriä. Meillä meni tähän melkein 10 minuuttia per puoli.

Nauti varoen, sillä kuumasta lihasta palanut kitalaki tuntuu ilkeän metallisen makuiselta yli vuorokauden.
ja lähden juhlimaan!"
Martti Servo/Sucksdorff

6 kommenttia:

  1. Voi vitsi mitenkä hieno idea, tätä on ihan pakko
    kokeilla lähiaikoina. Paljastakaa nyt vielä,
    että mikä se pidempi pekoni onkaan :)

    VastaaPoista
  2. Onpas mielenkiintoinen patonki.Venezuelassa on kinkulla täytettyjä patonkeja,mutta niissä se possu on vain sisäpuolellä(Pan de Jamon)ja laitetaan taikinan sisään jo ennen leipomista.

    VastaaPoista
  3. Ai hitsi mikä maskuliininen eväs! Ehkä pakko kokeilla joku kerta :) ja Martti Servo on ihan parhautta, sillä miehellä on käsittämätön karisma!

    VastaaPoista
  4. Hanna: Pidempi pekoni meillä oli HK:n Amerikanpekonia, josta voimmekin päätellä että Jukka on käynyt kaupassa. Minä meinaten olen boikotoinut HK:n possutuotteita sen jälkeen kun possuja keitettiin elävältä. Jukalta tuo välillä unohtuu.

    Yaelian: siis possu kääräistään taikinaan, niinkö? mielenkiintoista. mekin teimme joskus voitaikinaan kääräistyä possun sisäfilettä (mutta se nyt onkin eri asia) http://sillasipuli.blogspot.com/2009/11/voitaikinaan-kaariytynyt-possun.html.

    Virpi: maskuliininen on hyvin ilmaistu! suosittelen kokeilemaan. pekoni pinnalla toi ihanaa makua settiin! suosittelen kyllä marinoimaan pidempään, jotta makua sisäfileeseen tulisi enemmän.

    VastaaPoista
  5. Siellä se possu käärittiin ihan leipätaikinan sisälle. Oli muistaakseni hyvää ja sitä oli joka paikassa myynnissä.

    VastaaPoista
  6. täytyy varmaan jonain kauniina päivänä lähteä maistamaan ;)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin