sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Olut- ja mustaherukkasinappia helposti

Viime vuonna tein ensi kertaa sinappia ja hämmästyin homman helppoudesta. Kaikki tarvikkeet voi ostaa tavallisesta ruokakaupasta ja valmistus sisälsi käytännössä vain mittaamista ja kiehuvan seoksen sekoittelua, sekä valmiin sinapin purkittamista. Joululahjana itse tehdyt sinapit ovat mainioita, varsinkin jos lahjansaaja nauttii kinkkua.

Tässä kahden hyväksi testatun sinapin ohje. Mustaherukkainen on peräisin vuoden 2010 parhaana suomalaisena ravintolana palkitun Ravintola Juuren keittiöpäälliköltä Antti Ahokkaalta. Hän kehitti reseptin Kiehuu.fi- nettisivulle. Minä sitten toteutin ja kuvasin sen sinne.

Olutsinapin reseptin sain lukioaikaiselta luokkakaveriltani Hanna-Marilta tässä Joulun alla. Hän oli hoksannut ohjeen aikoinaan jostain lehdestä. Tein sinappia yhden satsin ohjeen mukaan, joskin omenaviinietikka vaihtui vaaleaan balsamicoon. Ruskeita sinapinsiemeniä en löytänyt. Toisen satsin tein Jukan kehotuksesta tuplaomenahillolla (2 dl), jolloin siitä tuli huomattavasti makeampaa - sellaista josta mieheni tykkää kovasti.

Kaikki sinapit ovat hyviä!  Desin omenahillolla olutsinappi on aika tujua, samaten mustaherukkasinappi.
OLUTSINAPPI OMENASOSEELLA

1dl sinappijauhetta
3rkl fariinisokeria
1dl tummaa lagerolutta (meillä Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Schwarz)
3rkl keltaisia (ja ruskeita) sinapinsiemeniä
1tl suolaa
1-2 dl makeaa omenahilloa
2tl omenaviinietikkaa tai valkoista balsamicoa

Kuumenna kattilassa sinappijauhe, fariinisokeri, olut, sinapinsiemenet, suola ja omenahillo koko ajan sekoittaen. Anna seoksen kiehua muutama minuutti ja nosta kattila liedeltä. Lisää etikka. Sekoita ja purkita. Anna maustua viileässä muutama päivä ennen tarjoilua. Reseptin antanut Hanna-Mari tuumasi, että eriväriset sinapinsiemenet tekevät seoksesta suutuntumaltaan ja ulkonäöltäään hauskan. 
MUSTAHERUKKASINAPPI

2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl paseerattua mustaherukkaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa

Lopuksi:
1 rkl punaviinietikkaa
4 cl Finlandia Cranberry

Kypsennä ainekset kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes ensimmäinen kupla nousee pintaan. Ota pois liedeltä, lisää punaviinietikka ja alkoholi. Anna asettua tovi ja purkita.

6 kommenttia:

  1. Ihania sinappiohjeita,kiitos:-)En ole itse tainnut koskaan sinappeja tehdä,mutta muistissa on mummoni ihana sinappi ja hyvän ystäväni vakiolahja jouluna:ihana sinappi kauniissa purnukassa:-)

    VastaaPoista
  2. Millaista sinappia mummosi teki?
    Ajateltiin just että ei varmaan olis kovin vaikeaa kehitellä ihan omaa sinappia. Sitä voisi sitten tarpeen tullen jaella porukoille.

    Pakkaaminen kyllä tekee asiaa! Tuo ihana pieni kippo joka minikauhoineen kuvassa näkyy, tuli Joulupukilta viime vuonna. http://sillasipuli.blogspot.com/2009/12/pukinkontin-aarteita.html

    Minusta lastenruokapurkit ruudutteisine kansineen ovat myös söpöjä. Etiketissä on meidän kohdallamme Hiukan toivomisen varaa ;).

    VastaaPoista
  3. Tuo mustaherukkasinappi kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja erittäin herkulliselta! Taidan tehdä sitä itselleni lahjaksi ennemmin tai myöhemmin :D

    VastaaPoista
  4. Itselle tehdyt lahjat ovat myös hyvin suositeltavia :).

    VastaaPoista
  5. Innostuin tuosta mustaherukkasinapista ja herukat on jo hankittuna. Mikä on hyvä sinappijauhe, ihanko perinteinen colman's? Entäs kauanko tuo sinappi suunnilleen säilyy? t. ekaa kertaa sinappihommissa

    VastaaPoista
  6. Me ollaan aina edetty just sillä perinteisellä, muista en tiedäkään.

    Säilyvyydestä en oikein osaa sanoa, kun on tehty niin pieniä eriä että ovat kuluneet nopsaan. Mikäs tuon pilaisi kun vaan laittaa puhtaaseen purkkiin ja säilyttää viileässä?

    Minä luulin ennen näitä että sinapin tekeminen on jotenkin haastavaa. Eipäs ollutkaan!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin