keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Mademuhennos - muhevaa sesonkiruokaa

Shoppailureissullamme Nummelan torilla teimme taas kerran heräteostoksia. Kalakauppiaan kojussa meitä kutsui pieni, vajaa 400 grammainen made. Kala lähti matkaamme paitsi makunsa ja kausisuutensa vuoksi, myös sen takia että halusin harjoitella tämän kalan nylkemistä.
Made oli vasta toinen jonka vapautin nahoistaan, mutta hiukan pienemmällä pärräämisellä jo päästiin. Kiepautin veitsellä viillon mateen pään takaa ja irroittelin nahkaa hiukan lihasta. Kokeilin nahan repimistä sormivoimin, mikä ei onnistunut sitten lainkaan. Sormilla ei vain saa tarpeeksi pitävää otetta liukkaasta kalasta. Jukka toi avuksi tongit, joiden avustuksella homma pelittikin paljon paremmin. 
Sitten kala perattiin poistamalla sisuskalut avaamisen jälkeen. Maksaa emme ottaneet talteen, vaikka monet pitävätkin sitä herkkuna. Made huuhdeltiin ja niin ruuan teko saattoi alkaa.

Tatu Lehtovaaran kirjasta "Suomalaiset kalaherkut" löytyi maistuvan oloinen muhennosresepti, jonka päätimme toteuttaa kun kermaa oli juuri sopiva määrä jääkaapissa. Koska kalamme oli melko pieni, keitoksestamme riitti pienet annokset kahdelle aikuiselle. Muhennos oli kuitenkin niin tuhtia syötävää, että maltillinen määrä riitti hyvin kun kyytipoikana oli ruisleipää voisipaisulla. Ohjeistus on suoraan kirjasta, joka meidän syöntimäärillämme riittäisi viidelle tai kuudelle.

Tilli oli meillä kuivattua, mutta toimi hyvin niinkin. Kalaliemi löytyi pakkasesta itsekeiteltynä. Kirjassa ohjeistetaan että kalaliemen sijaan mateen voi hauduttaa myös liemessä johon on lisätty mausteita ja sipulia. Ruisjauhoilla tehty suurustus toi hentoista pilkuttuneisuutta keittoon. Meillä haudutusliemi ei jäähtynyt, vaan siivilöimme sen kuumana. Seuraavaksi kokeilen palsternakkaa muhennoksen sekaan, se passaisi varmaan oikein hyvin!

Muhennos oli täyteläistä, hurjan maistuvaa pakkaspäivän syötävää!

MADEMUHENNOS
viidelle

1 l kalalientä
900 g nyljettyä madetta
1 iso sipuli kuutioituna
nokare voita
600 g paloiteltuja perunoita
merisuolaa
muutama maustepippuri
2 laakerinlehteä
½ dl ruisjauhoja
3 dl kermaa
tilliä

Hauduta madetta kalaliemessä 15 minuuttia ja nosta se pois. Anna liemen jäähtyä ja siivilöi se.

Kuullota sipulia kattilassa hetki, lisää kattilaan perunat ja liemi ja hauduta kymmenen minuuttia. Mausta. Sekoita ruisjauhot kylmään kermaan ja kaada seos kattilaan. Hauduta kunnes perunat ovat kypsiä. Irrota mateen lihat ruodosta ja lisää ne kattilaan tillin kanssa.

6 kommenttia:

  1. Meilläkin syötiin juuri sunnuntaina mademuhennosta, kun verkoilla saatiin talven kolmas made. Made on omiaan juuri muhennoksissa sekä keitoissa.:)

    Minä nyljen mateen niin, että työnnän etusormet selkäpuolelta kiduskansien juuresta nahan alle ja siitä edelleen pään yli. Sitten toiselta puolelta sormet työnnetään taas evien juuresta alaleukaan. Lopuksi otan talouspaperilla kiinni irronneesta päänahasta ja vedän nahan kalasta. Talouspaperi estää hyvin nahkaa luistamasta käsistä.;)

    Toivottavasti madetta taas tulisi viikonloppuna. Ja mielellään mätiä sisältävä. Vielä ei mätimateita olla saatu, mutta madeaikahan alkaakin vasta olla parhaimmillaan, joten toivossa eletään.;)

    VastaaPoista
  2. kmsu: Täytyy kokeilla sinun perkuuvinkeilläsi ensi keralla, kiitos ohjeesta!

    Miesväki koetti papan luona Savonlinnan tienoilla saada madetta, mutta olivat kuulemma turhan suuria nostaa pilkkiaukosta ;). Nyt sitten täytyi ottaa heti matkaan kun oli niin sopivasti tarjolla.

    Mätiä ei meidänkään mateessa nyt ollut.

    Oletko sinä, kmsu, hyödyntänyt maksan?

    VastaaPoista
  3. Noissa Pyhäjärven mateissa ei maksat ole kovin laadukkaita. En nyt muista mitä tautia niissä esiintyy. Lisäksi maksassa yleensä pesii loiset, jotka tosin saa kyllä poistettua ja maksa on sen jälkeen käyttökelpoinen. Ei siis ole maksaa tullut pahemmin hyödynnettyä. Meillä ei edes maksasta oikein tykätä, vaikka se monelle suurta herkkua onkin.

    VastaaPoista
  4. kmsu: Täytyy myöntää etten minäkään ole mateen maksaa maistanut. Mäti on kyllä maistunut, vaikka viimeksi suolaa humpsahtikin liikaa.

    VastaaPoista
  5. Madetta on ollut ajatus kokeilla jo monta kertaa, mutta jotenkin aina pääsee kausi menemään ohi. Saisimmekohan tänä vuonna itseämme niskasta kiinni? Eväkkäitä on näkynyt hallissa varsin säännöllisesti tähän aikaan vuodesta (ja sen saisi vieläpä valmiiksi nyljettynäkin...).

    VastaaPoista
  6. Mateen maku ja varsinkin rakenne on erittäin hieno! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, vaikka sitten nyljettyäkin ;).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin