sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Friteeratut savumuikku-perunapullat omena-piparjuuridipillä

Käykö teillä koskaan niin, että alkaessanne lukemaan reseptiä ruuanlaittohetkellä, huomaattekin että joitakin valmisteluja olisi ollut hyvä tehdä ennen? Meillä käy, turhan usein. Näin käy varsinkin silloin, kun reseptin on löytänyt puoliso tai muksut, eikä itse tyhmyyksissään ole hoksannut tarkistaa mitä vaiheita valmistukseen kuuluu. Näissä merkeissä pärräsin taas hetken kun aloin valmistaa näitä savukalapalloja - resepti alkaa meinaten sanoilla "Keitä perunat hyvissä ajoin ennen...".

Vietämme täällä Savossa paitsi pääsiäisvapaita, myös Jukan isän syntymäpäiviä. Sen kunniaksi pykersimme kokoon menun perjantaina. Kokonaisuuden aloittivat nämä savukalaiset pallot, jotka yrtti-leipäkuorrutteessa pyörittelyn jälkeen friteerattiin. Pääruuaksi nautimme pistaasi-yrttilammasta sitruunarisoton kera ja jälkiruuaksi marenkirullaa. Muihin tulee ohjeita myöhemmin, nyt pyöritellään kalapalloja.
Pallojen ohje löytyi ennenkin hyväksi todetusta Leif Mannerströmin "Silli & Silakka"-kirjasta. Koska majailemme tällä hetkellä Savossa, savusilakat vaihtuivat itseoikeutetusti vastaaviin muikkuihin. Me lyhensimme raaka-ainelistaa melkoisesti, jättäen mm. juuston pois. Massa olisi varmaan koko setin voimin ollut helpompi käsitellä, mutta meni se hyvin näinkin. Laitoin ohjeeseen sulkuihin Mannerströmin aineksetkin, mikäli joku niiden mukaan haluaa hommassa edetä.

Pyörykät olivat hyvin maukkaita. Rakenne oli mielenkiintoinen - päältä kalapullat olivat rapsakoita, mutta sisältä ihan pehmeitä. Itse asiassa niin pehmeitä, että työtäessään haarukan pyörykkään sai sen hieman possahtamaan kasaa. Tuumasimme, että juustoton maku oli tässä kohtaa hyvinkin mieluinen, selkeä.

SAVUMUIKKU-PERUNAPYÖRYKÄT
alkupalaksi noin kuudelle

6-8 pientä savumuikkua (tai 4 savusilakkaa)
4 jauhoista perunaa
1 punasipuli
1 nippu ruohosipulia tai hiukan persiljaa
(2 rkl Dijon-sinappia)
(1 rkl raastettua piparjuurta)
(1 dl raastettua Västerbotten-juustoa)
½ sitruunan mehu
suolaa ja pippuria

rypsiöljyä friteeraamiseen

leivitykseen
½ nippua persiljaa
6 viipaletta kuivahtanutta valkoista leipää

1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa rakenne rikottuna

OMENA-PIPARJUURIDIPPI
 1 omena pieninä kuutioina
2 dl ranskankermaa tai ruuanlaittojogurttia
3 rkl raastettua piparjuurta tai 2 rkl piparjuuritahnaa
(2 rkl omenamehutiivistettä)
1 rkl ruohosipulisilppua tai persiljaa
Keitä perunat hyvissäajoin, että ne ehtivät jäähtyä.

Silppua leivittämiseen tarkoitettu persilja. Tee valkoisesta leivästä ja persiljasta monitoimikoneessa (meillä sauvasekoittimella) vihreä main de pain-leipäkuorrute. Siirä se sivuun odottamaan.

Tee dippikastike sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Laita kylmään.

Kuori perunat ja purista ne siivilän läpi. Perkaa ja muhenna savukalat. Kuori ja silppua punasipuli pieneksi. Leikkaa yrtti hienoksi. Sekoita edellämainitut ainekset kulhossa. Ilmeisesti myös sinappi, piparjuuri ja juusto pitää lisätä tässä vaiheessa, vaikkei ohjeistus niistä enää mitään puhukkaan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja sileäksi. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Nyt ohje kertoo pyörittelemään taikinasta noin lihapullan kokoisia pyöryköitä ja siirtämään ne vartiksi kylmään. Meidän juustoton taikinamme oli niin löysää, että pyörittely onnistui jauhojen seassa parhaiten - eli laitoimme jotakuinkin palluran muotoisen knöölin jauhojen sekaan, jossa sitten pulla sai viimeisen muotonsa. Meidän palluramme olivat myös lihapullaa pienempiä. Jauholautaselta pyörykkä siirtyi lautaselle jossa oli kananmunat rakenne rikottuna. Tämän jälkeen leipäkuorrute tarttui hyvin pintaan, kun munapitoiset pallurat siis kieritettiin niissä.

Nyt pallurat friteerattiin 180 asteisessa öljyssä noin viisi kerrallaankunnes olivat kauniin kullankeltaisia kauttaaltaan. Palluroita on hyvä pyöräyttää välillä ympäri. Friteeraamisessa hyvänä apuna lämpötilan seuraamiseen käytämme digitaalista paistolämpömittaria. Valmiit pallot on hyvä laittaa hetkeksi talouspaperin päälle valuttamaan turhat öljyt pois itsestään.
Juhlapöydässä dippi lusikoitiin hyvin pestyihin, papan rannasta lasten löytämiin järvisimpukoihin. Alkupala kulautettiin alas chileläisen valkoviinin, Frontera Chardonnayn voimin.

Oikein hyvä kokonaisuus, suosittelemme!

3 kommenttia:

  1. Pallukat kuulostavat ja näyttävät superherkullisilta.Muutenkin kaipaan ihan hurjasti välillä suomalaista savukalaa...
    Iloista pääsiäistä koko teidän porukalle!

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvän näköisiä. Pitää kokeilla itsekkin.

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Kiitos. Vapaat menivät jo ja seuraavia jo odotellaan...!

    Klasu: Olivat hyviä kyllä! Jos tuon näköisestä tykkäät, myös nämä juustoiset ovat hyviä http://sillasipuli.blogspot.com/2008/06/juustopallot-eli-delicias-de-queso.html

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin