lauantai 22. syyskuuta 2012

Täyteläinen kurpitsakeitto possulisällä tai sitten ei


Ystävän luona yövieraillessa löysin käsityölehtien seasta myös pari muutakin, jota selailin juttelun ja ruuan odottelun lomassa. (Joo, täyden palvelun paikka!) Viime marraskuun Avotakasta löytyi paahdetun kurpitsakeiton ohje, joka vaikutti ihan pätevältä. Talletin reseptin räppäämällä siitä kuvan vastaisuuden varalle. Vastaisuus tulikin eteen jo pian, kun Jukka pohti kurpitsaista menua tiimipäiväänsä. Tämä keitto toimi heillä alkupalana.

Miehen keitellessä soppaa hän totesi lopputuloksen olevan ok, mutta jotain tuntui vielä  puuttuvan. Niinpä Jukka lisäsi settiin tuorejuustoa ja nyt keitto oli enemmän meidän makuinen, täyteläisempi.

Keiton kruunuksi ripsittiin kotona paahdettua, pilkottua siannahkaa. Tiimin kanssa nautiskellessaan Jukka paistoi pekonia ja lisäsi sen keiton pinnalle murusteltuna. Jos sinulla ei ole tällaisia herkkuja, paahdetut kurpitsansiemenet, paistetut leipäpalat, sienisipuliseos tai vaikkapa pähkinämurutkin toimivat tosi hyvin.  Tarkoitus on tuoda suutuntumaan mielenkiintoa ja ulkonäköön uutta ulottuvuutta .

Blogistamme löytyy myös toinen kurpitsakeitto, joka sisältää mm. katajanmarjoja ja herkkutatteja.

PAAHDETTU KURPITSAKEITTO
4-6 annosta

reilu 1 kg kurpitsaa
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
2 rkl tuoretta salviaa silputtuna
1 l kasvislientä
200 g tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria

keiton pinnalle:
100 g pehmeää vuohenjuustoa
paahdettua siannahkaa tai paahdettuja kurpitsansiemeniä tai sieni-sipulisilppua tai paahdettuja leipäpaloja tai pekonipaloja jne.


paahdetut kurpitsansiemenet:
150 g kurpitsansiemeniä
1rkl öljyä

2 tl kuivattuja chililastuja
 ¼ tl suolaa



Leikkaa kurpitsa lohkoiksi.

Ota siemenet talteen ja levitä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes siemenet ovat rapeutuneet. Kaada kulhoon öljyn, chililastujen ja suolan kera. Jäähdytä.

Laita kurpitsalohkot uunipellille ja pirskota päälle öljyä. Paahda kurpitsalohkoja 200 asteisessa uunissa 40 minuuttia - tunti lohkojen paksuudesta riippuen. Kun kurpitsa on pehmennyt, ota pois uunista.

Kuori ja silppua vihannekset. Kuullota sipuli öljyssä kattilassa pehmeäksi. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä pari minuuttia.  Lisää selleri- ja porkkanapalat sekä salvia. Kypsennä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia välillä sekoittaen.

Poista kurpitsasta kuoret ja lisää näin jäljellejäänyt pehmeä malto kattilaan. Kaada sekaan kasvisliemi, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Soseuta keitto, lisää tuorejuusto ja tarkista maku.

Halutessasi voit lisätä kiekon vuohenjuustoa annoksen pinnalle. Päälle kannattaa ripsiä myös paahdettuja siemeniä, pekonia tms. 

2 kommenttia:

  1. Soppa on taatusti ihanaa - mutta aivan superihana toi neulottu kori/liina siinä alla!

    VastaaPoista
  2. Kirpparilta ihan kuvaustarkoituksiin ostettu liina :). Ei ole muuten lainkaan mun lainen, joten saat sen kyllä kun seuraavaksi nähdään.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin