tiistai 29. tammikuuta 2013

Possun paahtokylki grilliin eli tahmaiset ribsit



Ennen blogitapaamista Jasulla avauduimme porukalla mitä kukin toisi tapaamiseen. Joku lie kuullut Jukan grillausinnostuneisuudesta, sillä mieheltä tilattiin "jotain grillistä". Tämä sopi Jukalle hyvin, varsinkin kun pakastimessamme on vielä runsaasti erinäisiä paloja luomupossua. Sulamaan nostettiin kaksi paahtokylkipalaa ja  mies hieroi niistä esiin oikein maittavia ribsejä. Jo grillin tuoksu on omiaan nostattamaan nälkää...Hymy nousee kasvoille viimeistään siinä vaiheessa, kun eteen kannetaan kiiltävä ja paahtunut, läskinen lihapala...

MAUSTESEOS eli RUB
noin parille kiloa possun paahtokylkeä tai ribsejä

1 dl fariinisokeria
3 rkl karkeaa merisuolaa
½ rkl paprikajauhetta
½ rkl SantaMaria Roasted Cumin & Pepper-mausteseosta

Pilko paahtokylki luun viereltä valmiiksi paloiksi. Tämä nopeuttaa kypsennystä. Samalla saat myös joka puolelle maustetta. 
Jauha mausteet morttelissa ja hiero possupalojen pintaan. Anna maustua ainakin 10 tuntia jääkaapissa.

BBQ-KASTIKE

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3/4dl kasvisöljyä
1 tölkki (0,33l) colajuomaa
1 rkl punaviinietikkaa
1 dl fariinisokeria
2 rkl worcestershire-kastiketta
1,5dl ketsuppia
1/2 rkl tulista chilikastiketta (tai chilijauhetta maun mukaan)
mustapippuria ja suolaa
½ rkl SantaMaria Roasted Cumin & Pepper-mausteseosta

Kuullota kattilassa tilkassa öljyä hienonnettuja sipuleita kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää muut aineet ja keittele miedolla lämmöllä kokoon, noin puoleen alkuperäisestä. Tähän menee puolisen tuntia. 

Grillaa possupalat grillissä kypsiksi.

Tarjoile kypsät possut kylmän BBQ-kastikkeen kanssa. 

18 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Voi elämä että nämä oli hyviä!

Merituuli kirjoitti...

Väitänpä rohkeasti että luomupossun läskirunsaudella on tekemistä asian kanssa. Plus tietty taitavalla miehellä!

Anonyymi kirjoitti...

Siis niin ihana lukee teidän Bloggia ja saada tipsejä! Pitänee laittaa grilli täällä kans päälle ja nautiskella!

Merituuli kirjoitti...

Melkein arvaan kuka siellä kommentoi :)

Chez Jasu kirjoitti...

Oli kyllä hyvää! Söin bbq-kastin jämiä eilen lampaan kanssa. Oliko muuten ihan Jukan oma ohje?

Nanna kirjoitti...

Se bbq soosi oli kyllä <3

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Voi kun tuokin näyttää ja kuulostaa herkulta. Ei vaan taida meidän pallogrilli tuolta lumen alta ihan heti olla toimintakunnossa... Pitäisköhän ensi kesänä vähän investoida laitteisiin ?

Sini kirjoitti...

Slurps, alkoipa tehdä mieli ribsejä! Taitaa mennä resepti kokeiluun, kunhan kelit tästä vähän lämpenevät!

Jukka kirjoitti...

BBQ kastike oli oma sovellus. Erityisesti halusin kokeilla Roasted Cumin -mausteseosta, jonka uskoin toimivan hyvin tällaisessa tarkoituksessa. BBQ kastikkeeseen voi tunkea mausteeksi melkein mitä vaan, kunhan pohjana on fariinisokerin, ketsupin ja nesteen seos.

Grillaaminen on hienoa puuhaa myös talvella. Ei kannata odottaa kelien lämpenemistä!

Ulla kirjoitti...

Jep, kunnon ribsit kaipaa tahmaisen kastikkeen lisäksi reilun kerroksen pläskiä, joka kärvääntyy grillissä. Eikä sitä pläskiä tosiaan ole kuin luomupossussa. Rypsillä kidutettujen tehopossuparkojen ribsit on niin kuivia, että niitä täytyy ensin keittää tuntitolkulla, ennen kuin ne voi grilliin laittaa.
Kylläpä tuli nälkä näitä ribsejä katsellessa!

Akvamarin kirjoitti...

Ja toi kastike oli kyllä aivan super sekä tuoksultaan että maultaan. Mahtava sovellus, Jukka!

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

rasvaiset tahmaiset sormin syötävät ribsit kunniaan!! possunlihan rasvan puute ei muuten valitettavast ole ainoastaan sen tehotuotannon syytä vaan myös miten se possuparka paloitellaan koska "tavallinen peruskuluttaja" välttää rasvaa eikä siitä halua maksaa..ja siinähän se maku on! voihan sen rasvan toki kypsennyksen jälkeen leikata pois jos nyt välttämättä haluaa haaskata hyvää.

Jonna kirjoitti...

Tämä oli ihan törkeän hyvää. Olen selvästi läskinaisia, koska se paksu rasvakerros toimi ihan loistavasti.

Mistä te hankittekaan possunne?

Merituuli kirjoitti...

Totta joka sana!

Sianliha on ostettu suoraan tilalta, Kiven Säästöpossusta Karkkilasta. Ja tilattu ajoissa etukäteen.

Anonyymi kirjoitti...

Te olette siis restauromeja! Tipai kun Turkuun mennäään!!??

Anonyymi kirjoitti...

Ja tänne me pääsemme herkuttelemaan viikon päästä....http://wpk.fi/
Toivottavasti vastaa odotuksia
Ter. Anne Skånesta

Riitta kirjoitti...

Nää oli mahtavia! Ja grillisapuskan syöminen keskellä talvea oli vaan niin luksusta.

Merituuli kirjoitti...

Onko Tipai Tintå? ;)

Anne vastasiko?

Riitta: Aika harvoin mekään talvella grillataan, mutta toisinaan sentään. Kesällä melkein joka päivä.

Blog Widget by LinkWithin