tiistai 12. helmikuuta 2013

Haukipiirakka ja riesling-kastike

Brunssia miettiessä Jukka sai loistoidean kokeilla Kellohallissa maistettua haukilevypiirakkaa kotona. Kellohallin piirakka oli tehty filepaloista, mutta Jukka päätti edetä hauen jauhelihan voimalla. Meillä onnekkailla on jauhettua haukea pakkasessa monta nyssäkkää Jukan isän kalastuksen ja jauhamisen jäljiltä. 

Se, mikä Kellohallissakin nosti piirakan selkeästi ylemmälle tasolle ja enemmän annosmaiseksi kokonaisuudeksi, oli riesling-kastike. Jukka keitti sen kokoon sulatettuaan pakkasesta hauen perkeistä tehtyä lientä. 

Olimme lopputulokseen oikein tyytyväisiä. Tilli toi mukavan lisän piirakkaan. Jukka olisi halunnut kastikkeen paksumpana, mutta minä pidin siitä näin. Piirakka imee hyvin kastiketta itseensä, joka tarkoittaa tarjoilun kannalta sitä että jokaisen on lorotettava kastike itse. Vaalea väri johtuu voitelemattomuudestaan, mutta itse asiassa se on minusta tässä piirakassa oikein kohdillaan. Ainoa asia mikä jäi tosissaan mietityttämään, oli piirakan tiiviys. Olisimme molemmat toivoneet lopputuloksen olevan hiukan kuohkeampi, mutta emme oikein edes tiedä miten sen tekisi. Olisiko tähän kellään ideoita? 

Parannusehdotuksilla tai ei, tätä tehdään varmasti uudestaan. Haukijauhelihalle on ollut mukava saada lisäkäyttöä pullien ja pihvien lisäksi. 
RIESLING-KASTIKE

1 salottisipuli
25 g voita
4,5 dl haukilientä
2,5 dl riesling-valkoviiniä
6 valkopippuria
laakerinlehti
muutama tippa sitruunamehua
suolaa

Kuullota hienoksi silputtu sipuli voissa.
Lisää liemi, viini, pippurit ja laakerinlehti. Keitä kokoon, noin puoleen alkuperäisestä. Tähän menee noin 40 minuuttia.
Siivilöi kastike.
Tarkista maku sitruunamehulla ja suolalla.
HAUKIPIIRAKKA

paketti voitaikinaa (500g)
400 g haukijauhelihaa
1 dl riisiä raakana
suolaa
valkopippuria
tilliä
1-2 munaa (2 jos voitelet munalla)

Keitä riisipaketin ohjeen mukaan  1 dl 
riisiä. Riisin kiehuessa, paista jauheliha ja mausta se suolalla ja valkopippurilla. Sekoita keitetty riisi jauhelihaan. Sekoita joukkoon myös yksi raaka kananmuna ja silputtua tilliä.


Kaulitse sulaneesta voitaikinasta kaksi samankokoista levyä. Aseta toinen levy pohjaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä täyte pohjan päälle, siten että reunoille jää noin sentin vapaa alue. Nosta toinen taikinalevy kanneksi ja painele reunat yhteen. Kannattaa kostuttaa reunus niin pohja ja kansi liimautuvat paremmin toisiinsa.

(Voitele piirakka yhdellä munalla ja) kypsennä 225 asteessa noin 20 minuuttia.

8 kommenttia:

  1. Tätä reseptiä pitää ehdottomasti kokeilla.

    Siitä kuohkeudesta. Kun mietin meidän haukimureketta, niin sen teko-ohjetta voisi soveltaa tähän. Auttaisiko piirakkaa jos viimeksi sekoittaisi taikinaan kokonaisten munien sijasta yhden keltuaisen ja kaksi vaahdoksi vatkattua valkuaista? Voitelu sitten sillä toisella keltuaisella. Siitä voisi tulla tarvittava lisäkuohkeus?

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti menee testiin kesällä, kun haukivarannot saavat vähän täydennystä. Kaikki haukireseptit pitää aina napata talteen ja tuo kuulostaa kyllä erinomaisen hyvältä!

    VastaaPoista
  3. Minä puolestani olen menettänyt sydämeni tuolle lautaselle ja ihastuttavalle kastikekannulle. Kerrassaan valloittavat! :)

    VastaaPoista
  4. Kiva, kun jo teitte tätä, niin ei tarvitse alkaa ihan täysin omasta päästä säveltämään.:) Tässä kevään aikana pitää ehdottomasti piirakkaa kastikkeineen kokeilla.:)

    Ihan hyvinkö hauki kestää pakastuksen myös valmiiksi jauhettuna? Itse olen aina laittanut vain fileinä pakastimeen, mutta monesti on mielessä käynyt, että olisi aika kätevää, jos voisi pakastimesta vain ottaa suoraan jauhettunakin silloin kun tarvitsee. Toisaalta yleensä taas kuitenkin perkauksen ja fileoinnin jälkeen iskee laiskuus, eikä sitten enää sen urakan jälkeen jaksa kaivaa ja viritellä myllyä esille.;)

    VastaaPoista
  5. Tuplaespresso: Varteenotettava ehdotus. Täytyy kokeilla!

    Sini: Kalastatteko te itse?

    Tusla: Ne oli mamma määrännyt perintönä minulle, muun astiaston lisäksi. Nykyään pidän niistä itsekin kovasti! Tuo kastikekaadin on myös kätevä, kun ei suttaa kun lautanen on valmiiksi alla.

    Maistuis: Minusta jauheliha on ihan mainiota tavaraa pakastettunakin, ainakin näihin meidän käyttötarkoituksiin. Jukan isä taas tuumasi, että kun jauhimen ottaa esille, ei puhdistusvaivaa viitsi nähdä muutaman fileen takia.

    VastaaPoista
  6. Oi te olitte nopeita!
    Korvamerkitty!

    VastaaPoista
  7. vau, tää valkoinen kalaresepti olisi toiminut meilläkin jälkikasvulle, nythän tätä "hyväksi todettu ja syötävä valkoinenkala ongelmaa" ei enään onneksi meillä olekaan...ruokarajoitteet vähän vapautuneet omassa kodissaan...vaikka kyllä kaikkea aian maisteltiin vaikke syötykään;)

    VastaaPoista
  8. Moi! Olisi hienoa saada teidät ja muutkin bloggaajat mukaan Kananmuna-reseptikisaan. Lisätietoja täältä: http://karppisiskot.wordpress.com/2013/02/10/nyt-alkaa-kiekun-kananmuna-reseptikisa/

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin