keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kööpenhamina, Kødbyen : kalaa, äitiä ja luomua

Kødbyen teurastamoalue Vesterbrossa on karulla tavalla kutsuva alue. Olemme kuulleet sen kutsun aiemmallakin reissullakin päätyen herkulliselle lounaalle PatePaten pöytään. Nyt hääpäivämatkalla nautiskelimme illallisen Fiskebarissa ja brunssit sekä Motherissa että BioMiossa. 

Olimme kuulleet oikein paljon hyvää kalaravintola Fiskebarista ja teimme sinne varauksen jo hyvissä ajoin netissä. Tämä olikin tarpeen, sillä perjantai-iltana paikka oli tupaten täynnä. Päätimme maistella mahdollisimman paljon erilaisia asioita lautasia jakaen. Eteemme kannettiin kauniita annoksia jotka maistuivat puhtaalle, kekseliäälle ja erinomaiselle. Listalla oli iloksemme meille harvinaisempia kaloja kuten koljaa ja turskaa, jotka tosin kuuluvat WWF:n uhanalaislistan harkittaviin.

Tarjoilu Fiskebarissa tökkäsi niin pahasti, että kokonaisuudesta jäi aika tylsä maku. Alkusimpukoiden jälkeen odotusaika  seuraavaan annokseen 
oli 40 minuuttia, minkä tiedätte ruuan ympäröimälle nälkäiselle olevan aika kidutusta. Seuraavan annoksen saamiseen meni 30 minuuttia ja seuraavan vielä 20 minuuttia. Ensin tarjoilija kertoi kommunikaatiovirheestä keittiön kanssa, mutta lopuksi totesi että asiakkaita vain on niin paljon. Luvattua jälkiruokahyvitystä emme saaneet. 

Mutta sitten Fiskebarin ihaniin ruokiin, joita toki kannattaa käydä maistamassa jos on pitkä pinna eikä kiirettä mihinkään. Viereisen pöydän toiminnasta voisi ottaa mallia ja tilata kaiken pöytään samalla kertaa. 
  
Nostimme kiinnostavimmat annokset menusta ja tarjoilija totesi sen olevan varmasti aika hyvänkokoinen setti, kuten lopulta olikin. Tarjoilijan meille suosittelema viini oli hauskan fenkolinen, hieno sisilialainen Valdibellan luomuvalkoviini Ninfa. Se sopi erinomaisesti aloittamamme huotrasimpukka-fenkoli-näkkärin kanssa, jota pähkinät ja tilli ryydittivät mielenkiintoisen raikkaasti. Viini kulki hyvin myös muiden merenelävien kanssa. 
Leipä Fiskebarissa oli liian kovakuorista, mutta keralla serveerattu leivite oli aika ässää. Levite oli tehty mm. skyristä ja maustettu merilevällä. Maku oli pehmeän kermainen, hiukan makeakin.
 "Fish & chips" tarkoitti juuri passelisti savustettua turskaa. Rapeiden ranskalaisten keralla tarjottiin (pannulla paahdettuja?) kapriksia, jotka täydensivät annosta loistavasti.
Kampela oli kypsennetty merilevävoissa. Se tarjottiin kauniiden romanesco-kaalien kanssa. Kalan liha oli ihan uskomattoman pehmeää olematta muhjuista. 
Koljan kaverina lautasella oli erinomaista maa-artisokkaa ja mustajuurta. Erillisestä kiposta tarjottiin sienipitoista jyväpuuroa. I-ha-naa!

Omenasiiderissä kypsennetyt simpukat olivat maukkaita, kun vain pystyi lusikoimaan pohjalta maistuvaa lientä möllyköitten kaveriksi.
Jälkiruuat olivat hurjan kauniita ja monipuolisia. Opimme että tilli passaa hienostuneesti yhteen omenaisuuden ja valkosuklaisuuden kanssa.
Hintaa Fiskebar-illalle kertyi 190 euroa.

Motherin brunssille teimme varauksen edellisiltana kun olimme matkalla Fiskebariin illalliselle. Paikka näytti niin houkuttelevalta! Oikeasta pizzauunista tulevat pizzat tuoksuivat taivaallisilta. 

Brunssiin kuului peruna- ja margheritapizzaa, joita söimme enemmän kuin vatsalle olisi ollut hyväksi. 
Luomupizzan lisäksi brunssilla sai erinomaista, mehevää papusalaattia, paahdettuja pottuja ja porkkanoita, tonnikalaa, prosciuttoa, pestopastaa, päärynäsalaattia, vihersalaattia, mozzarellaa tomaateilla ja basilikalla, juustoja...erillisestä baaritilasta sopi hakea jogurttia mysleineen sekä leipää. Juomaksi brunssipakettiin kuului tuoremehuja, mutta kahvi ja tee piti ostaa erikseen. 

   
 Kahvin ja teen kanssa Motherin brunssi kustansi hyvin kohtuulliset 40 euroa. Suosittelemme ja menisimme uudestaan. Toimisi varmasti passelisti myös juomapitoisen juhlimisen jälkeiseen olotilaan. 

Pysytään edelleen teurastamon alueella ja nautitaan brunssia BioMion kokoluomuisessa paikassa. Brunssi oli ihanan runsas, monipuolinen ja tarjosi paljon syötävää myös vegaaneille.

Sisustus paikassa oli taattua Kødbyen-rosoisuutta, viihtyisällä tavalla.
Minä ihastuin erityisesti jyvitettyihin leipämuffinsseihin, jonka kanssa maistelin useaan kertaan seitsemää erilaista tahnaa ja lohisalaattia. Tarjolla oli myös montaa salaattilaatua, erilaisia leipiä ja smoothieta. Lämpimistä kulhoista sai maustettuja nakkeja, lihapullia tomaattikastikkeessa, munakokkelia ja soijanakkeja.
Jukka kiitteli erityisesti luomukanan wingsejä. Kun varmistimme tiskin takana häärivältä kokilta ovatko kanatkin tosiaan luomua, hän nyökytteli hymyillen. "Meillä varmaan vessapaperikin on luomua."
Brunssi päättyi ihanan mehevään porkkanakakkuun ja liian kaakaoiseen suklaakakkuun.
Kokonaisuus kustansi 72 euroa, josta noin puolet tuli kahden kuohuviinilasin hinnasta.

Muut blogin Kööpenhamina-maistiaiset löytyvät näiden linkkien takaa:
relae ja Terroiristen 
Keskustassa smusheilla ja snittellä
Ravintola Radio ja runnelmallinen coctail-baari 

13 kommenttia:

  1. Tosi ihanan näköisiä ruokia - pmena, tilli ja valkosuklaa pitää muistaa! :) Ja tuo brunssi - ottaisin koska vaan pizzabrunssia :)

    Kyllä mekin joskus vielä karataan jonnekin ihan kahden:)

    VastaaPoista
  2. Jonnakin taisi mainita tuosta palvelun tökkimisestä Fiskebarissa. Se on kyllä sääli, varsinkin kun on niin hyvät ruoat. Meillä kävi aikoinaan varmaan säkä, kun saatiin huipputarjoilija ja kaikki sujui kuin rasvattu. Tosin tultiin heti paikan avauduttua paikalle, niin ehkä niillä ei ollut silloin vielä niin kiire.

    Oliko Kødbyeniin muuten tullut jotain uusia ruokapaikkoja sitten viime näkemän?

    VastaaPoista
  3. No höh, jotain rajaa on odottamisessakin. Meillä ei mennyt onneksi noin kauan, mutta riittävän kauan, että ärsytti.

    Ruoka oli kyllä ihanaa. Viimeksi jäi väliin mm. BioMio ja Mother.

    Vähän aloin taas näiden postausten perusteella katsastaa matkoja...

    VastaaPoista
  4. Kiva että kävitte Motherissa, se on yksi suosikkipaikoistani Kööpenhaminassa :)

    VastaaPoista
  5. Meillä kanssa Fiskebarissa palvelu pelasi. Saatiin oikein hyvä tarjoilija ja ruoat myös tuli todella rivakasti. Kuten Ankerias Vipunenkin edellä, niin mekin oltiin paikalla heti avaamishetkellä, se saattoi vaikuttaa. Meillä ei ollut pöytävarausta niin piti mennä ajoissa kärkkymään paikalle.

    Meilä jäi viimeksi väliin BioMio ja PatePate. Loppui päivät kesken. :D

    VastaaPoista
  6. Ankerias: me ei oikeastaan kierretty aluetta, mutta ei ainakaan reitin varrelle osunut. Että nyt ois sitten kaikki testattu ja ruuat hyväksi todettu :).

    Kaikille: Me mentiin Fiskebarin sen juuri auettua perjantai-iltana. Moni pöytä oli vielä tyhjänä, mutta täyttyivät aika pian. Kun tökkii niin tökkii. Mutta ruoka oli kyllä ärinomaista, sen perässä voisi vielä harkita menevänsä uudestaan, mutta ajan kanssa :). Huvittavaa homaassa on että ovat varanneet jokaiselle 2,5 tuntia aikaa. Meillä se kyllä ylittyi roimasti, mutta meistä johtumattomista syistä.

    Vielä tulee pari postausta Köpiksestä. Me syötiin aika paljon neljän päivän aikana (Visalaskunkin mukaan).

    VastaaPoista
  7. annemi onko sulla reissujuttuja blogissa? En ainakaan hoksannut blogisi tunnisteista.

    VastaaPoista
  8. Aah, Kødbyen, Bio Mio, Mother...ihana paikka, ihanat ravintolat! Nautittiin kummassakin viime syksynä loistavat ateriat. Miljöö kummassakin, ja etenkin Motherissa, on ihastuttava.
    Fiskebar jäi väliin, vaikka sitäkin silloin harkitsimme...ehkä hyvä niin, niin ei tullut kiukkua :)

    VastaaPoista
  9. Nama reissupostaukset on taas kivoja, itse oltiin Koopenhaminassa teidan reissun jalkeen alkuviikosta, tosin vaan puolitoista paivaa tyoasioilla niin ei paasty mihinkaan ihanaan ravintolaan :)

    Semmoista piti kysymani, etta oliko tuo 'Fish & Chipsien' kala siis leivityksen ja uppopaiston lisaksi savustettua? Aika jannaa :)

    VastaaPoista
  10. Sofia: olitteko BioMiossa ja Motherissa muuten kuin brunssilla? Miten se toimi?

    Agatha: Juu, juurikin niin että savustettu leivityksen lisäksi. Se oli todella hieno lisäja kohotti annoksen ihan uuteen ulottuvuuteen!

    VastaaPoista
  11. Illallisella kummassakin. Bio Miossa loppuillasta ja Motherissa heti ovien avattua. Hyvin toimi, siitä tuolla lisää:
    http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/2012/09/kdbyen.html

    VastaaPoista
  12. Olipas mukava ja houkutteleva juttu. Hyvä gallerialistaus myös! me kävimme Nyhavnin liepeillä galleria Eroksessa, jossa oli mielenkiintoista eroottista taidetta.

    VastaaPoista
  13. Reissupostaukset ovat vielä vanhassa blogissa, yritän saada ne siirrettyä sieltä uuteen, mukaanlukien Köpispostaukset viime vuodelta :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin