maanantai 20. toukokuuta 2013

Mesiangervo-panna cotta limoncellosiirapilla

Ravintola Tintåssa ihastuin toden teolla sitruuniaseen jälkiruokaani panna cottaan. Pehmeän kermainen herkku oli ylevöitetty limoncellosiirapilla ja rouskulisä tehty sokerisilla, paahdetuilla pistaasipähkinöillä. Päätin toteuttaa homman kotonakin, sillä Tintån keittiömestari Jose on reseptoinut herkun omaan blogiinsa. 

Muutin jälkiruokaa villimmäksi vaihtamalla vaniljan mesiangervoon. Pistaasipähkinöiden loistaessa poissaoloaan nummelalaisen marketin hyllyllä päädyimme cashew-pähkinöihin hieman pilkottuna. Tykkäsimme tästäkin variaatiosta kovasti! 

Ensi kerralla teen annokset hieman pienemmiksi, sillä ruuan päälle tämä panna cotta on hurjan tuhti. Siirappia keitellessä turvaudun seuraavallakin kerralla paistolämpömittariin, sillä ensimmäisestä siirapista tuli liiallisen keittämisen vuoksi meripihkamainen, kivenkova möykky. 

Tiedoksi muuten, että mesiangervon sanotaan olevan sopimaton aspiriiniallergisille. Tosin yksi vieraistamme oli aspiriiniallerginen ja halusi senkin uhalla maistaa panna cottaamme. Oireita ei tullut, mutta tämä ei ole kehoitus, vain toteamus. 
MESIANGERVO-PANNA COTTA LIMONCELLOSIIRAPILLA JA SOKEROIDUILLA, PAAHDETUILLA PÄHKINÖILLÄ
4-7:lle

MESIANGERVO-PANNA COTTA

2 liivatelehteä

2 tl kuivattua mesiangervonkukkaa TAI 1 vaniljatanko
5 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 dl jugurttia
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehu
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa 2 tl mesiangervonkukkia kattilaan tai poista vaniljansiemenet vaniljatangosta ja laita kattilaan. Lisää kattilaan kerma ja sokeri, kuumenna. Varo kiehauttamasta, sillä kerman rakenne muuttuu.
Nosta kermaseos liedeltä (ja siivilöi se). Puristele liivatelehdet kuiviksi ja lisää lämpimän kerman joukkoon. Lisää lopuksi jugurtti, sitruunankuori ja -mehu. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä kylmässä ainakin 2–3 tuntia tai yönkin yli. 
LIMONCELLOSIIRAPPI

1½ dl sokeria
½ dl vettä
½ dl valkoista balsamicoa
1:n luomusitruunan kuori suikaleina
½ dl sitruunamehua
2 cl limoncelloa
Keitä sokeri, vesi ja valkoinen balsamico paksuksi siirapiksi. Kun siirappi on 108 asteista, se on valmista. Lämpötilan mittaamiseen voit käyttää paistolämpömittaria. Lisää sitruunamehu sekä kuoripalat ja ota kattila pois liedeltä. Sitruunamehua ei saa kiehauttaa, sillä muuten siirappi muuttuu jäähtyessään rakeiseksi.
Anna siirapin jäähtyä hetki huoneenlämmössä. Lisää limoncello ja sekoita hyvin. Kun siirappi on kunnolla jäähtynyt, ota kuorenpalat pois ja pullota. Siirappi säilyy pitkään sekä kylmässä että huoneenlämmössä.

SOKEROIDUT PÄHKINÄT

1 rkl oliiviöljyä
100 g kuorittuja pistaasipähkinöitä tai cashew-pähkinöitä veitsellä pienittynä
40 g fariinisokeria
1 rkl vettä
Kuumenna öljy pannulla, lisää pistaasipähkinät ja paahda matalalla lämmöllä niin kauan, että pähkinät muuttuvat kullanruskeiksi. Ole varovainen etteivät pala. Lisää fariinisokeri ja sekoita hyvin. Lisää vesi ja pyöräytä pähkinät kunnolla ympäri, jotta sokeri sulaa kokonaan ja jää kiinni pähkinöiden pintaan.

Kokoa annos laittamalla hyytyneiden panna cotta-maljojen päälle limoncellosiirappia ja paahdettuja pähkinöitä. Lusikoi nautinnollinen ilme naamalla. 


7 kommenttia:

  1. Minä kokeilin teidän innostamana mesiangervoa, maku oli ihana, mutta tuli järkyttävä päänsärky ja nyt tuo vielä, että aspiriiniallergia... Minulla on sekin. Joten en taida enää käyttää mesiangervoa:)

    VastaaPoista
  2. Ehkä se oli juuri se joka laukaisi säryn? Terveyden kanssa ei kyllä auta pelleillä.

    VastaaPoista
  3. Harmi, sillä pidin kovasti siitä mausta ja tuoksusta, jonka kanssa saa olla kyllä tarkkana, ettei se käänny saippuaiseksi. Onneksi luonnossa on kaikkea muutakin kokeiltavaa, joten ei yhden kasvin poisblokkaaminen niin vaarallista ole :)

    VastaaPoista
  4. Limoncellosiirappi kuulostaa niin mun jutulta, pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  5. Campa: minustakin se on hurmaava! Harmi tosiaan, mutta onneksi noita muita rehujakin on. Mikä on sun lemppari villeistä?

    Veera: No niinpä! Kokeile vaikka Nutellan kanssa...eiku jäätelön.

    VastaaPoista
  6. Limoncello siirappi kuulostaa niiin hyvältä ja mesiangervo on kyllä mahtava mausteena.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin