Sivut

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Itse tehty majoneesi

yhteistyössä GastroMax / Orthex 
Itse tehty majoneesi on ihanaa! En pitänyt majoneesista lainkaan ennen kuin Jukka opetteli tekemään sitä itse. Hankalaksi luultu homma olikin helppoa, kun huomioi vain muutaman seikan. Munien ja öljyn on hyvä olla huoneenlämpöisiä. Öljyä pitää lisätä maltilla, vähitellen ja kun majoneesi on valmista, lopettaa öljyn lisääminen heti ettei sitä mene liikaa. Sopiva öljymäärä riippuu lähinnä keltuaisen koosta. 

 
Yksi majoneesin tekoa helpottava asia on myös kapea, korkeahko astia. Meillä se on meinannut nyt GastroMax:n litran mittakannua, jossa on myös kätevä kahva josta pitää vatkatessa kiinni. Meillä majoneesi tehdään aina sähkövatkaimilla, mutta joittenkin suurruuttaessa majonsa sauvasekoittimella tiedoksi, että GastroMaxilta löytyy vielä kapeampi, kahvaton puolen litran mittakannu
GastroMaxin valikoimasta löytyy myös säilytys-sarja, jonka pieniin tiiviörasioihin olen erityisen ihastunut. Hyvin läpinäkyvää muovia on paitsi rasiassa myös kannessa, jolloin sisältö tulee hyvin esiin. Majoneesin teossa esimerkiksi valkuainen on valutettu suoraan kolmen desin tiiviörasiaan, jolloin sen on aamulla muistanut laittaa osaksi munakasta tai lettutaikinaa taikka kipannut makaronilaatikon munamaitoon. Kansi on tosi napakka, joten olen uskaltautunut viemään tällaisessa rasiassa eväätkin töihin onnistunein lopputuloksin. 
 
GastroMax sarjan mittalusikkasetti pysyy laatikossa yhdessä varren päässä olevan kiinnitysnapsautuksen ansiosta, josta ne toisaalta on helppo irrottaa mittaamista varten. 
Näin helposti ja nopeasti se majoneesi siis syntyy:

MAJONEESI
noin 2 dl

1 kananmunan keltuainen
1 tl sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
1½ - 2 dl ruokaöljyä
sokeri
suola
haluamasi mausteet, vinkkejä alla*

Erottele kananmunankeltuainen valkuaisesta. Laita keltuainen kapeaan, korkeaan vatkausastiaan. Lisää sekaan sinappi ja valkoviinietikka. Vatkaa keskenään sähkövatkaimella. Lisää pikkuhiljaa, kapeana nauhana öljyä koko ajan vatkaten. Tarkista välillä ettei massan seassa ole öljylammikoita. Jos niitä on kuitenkin alkanut muodostua, vatkaa nekin huolellisesti sekaan. Vatkaa majoneesi haluttuun jäykkyyteen. Majoneesi jäykistyy öljyä lisätessä. Kun majoneesi näyttää hyvältä, lopeta vatkaaminen ja öljyn lisääminen heti. Mausta.

Majoneesi säilyy noin viikon tiiviissä rasiassa jääkaapissa. 
*MAUSTEVINKIT MAJONEESIIN:

LUOMUSITRUUNAN tai -LIMETIN KUORI RAASTETTUNA - sopii erityisesti kala- ja katkarapuruokien kanssa

PAPRIKAJAUHE - antaa kauniin pilkutuksen. Sopii erinomaisesti uunissa tehtyjen lohkoperunoiden kanssa

TUOREET YRTIT SILPUTTUNA - esimerkiksi tilli toimii hyvin kalan ja lampaankäävän kanssa.

LIQUID SMOKE - varovasti annosteltuna. Sopii erityisesti grilli- ja bbq ruokien kanssa.

CHILIKASTIKEET esimerkiksi Sriracha tai Tabascot - antavat mukavaa potkua majoneesiin.                                                            Hampurilaisiin ja ranskalaisille.

VALKOPIPPURI - sulautuu vaalean värinsä ansiosta hyvin majoneesin joukkoon

VALKOSIPULI- jonka makulisän ansiosta majoneesia kutsutaan aioliksi. Sopii hyvin moniin ruokiin.

RAASTETTU PARMESAANI - ranskalaisten perunoiden kanssa

KUIVATUT SIENET MURSKATTUNA - jauhelihapihvien kanssa, hampurilaisiin

YRTTIÖLJYT - maustamattoman ruokaöljyn tilalla. Näin maustettu majoneesi antaa ihanaa väriä ruokiin.

SINAPIT - erilaiset sinapit tuovat erilaista makua ja tuntumaa majoneesiin. Kokeile vaikkapa karkeaa                               Dijonia tai makeaa sinappia.
Blogissamme majoneesia löytyy esimerkiksi seuraavista jutuista:

särkiöljyllä maustettu majoneesi, Järki Särki suupalat
tatti-omenasalaatti
Tabasco-maustettu majoneesi dippinä pekoniin käärityille avokadoille
cajunlohipastrami smørrebrødit
leivitetty lampaankääpä ciapatassa
haukitempura
höyrytetyt sämpylät ja nyhtöpossu eli aasialaisviriettiset hampit
pankopaneroidut silakkapihvit rieskassa
Jallu-skagenit
haukihampurilaiset
maa-artisokkasipsien dippi ja mäti
jauhelihapihvihampurilaiset
pontikkasinappimaustettuna omenasalaatissa
raparpericoleslaw 

30 kommenttia:

  1. Itse tehty majoneesi on niin hyvää. Sen valmistuskin on helppoa. Täältä löytyikin kivat vinkit majoneesin maustamiseen.

    VastaaPoista
  2. Minä olen tainnut kerran onnistua majoneesin teossa, ekalla kerralla se onnistui tuosta vaan. Olin ihan että mikä tässä on muka vaikeaa. SIttemmin epäonnistuin muutamaan kertaan ja kopsahdin ylimielisyyden korkeuksista. Sittemmin olen käyttänyt virolaista majoneesia, jota olen ostanut Viron reissuilta tai meidän kaupungin Tallinna-kaupasta. Minusta siinä on ongelma se, että niin pientä määrää, kuin me kerralla tarvittaisiin on vähän turha alkaa tehdä ja kun kerran tekee, ei tarvetta majoneesille ole ihan heti. Mutta ihanaa se on, kun sen onnistuu tekemään itse. :)

    VastaaPoista
  3. Wau, olipa kattava majoneesipostaus. Nuo erilaiset maustetut majoneesit on kivoja.

    VastaaPoista
  4. Itse tehty majoneesi peittoaa kyllä kaupan! Ei vaan tule tehtyä. Ja majoneesin maustaminenkin on unohtunut.

    VastaaPoista
  5. Kyllä ei ole itse tehdyn voittanutta, tässäkään! (No maksalaatikko on kyllä Saarioisen tekemänä parempaa kuin kotona tehtynä).
    Mahtava vinkkillista, pitääkin pitää muistissa, että täällä on (taas) parhaat ideat.

    VastaaPoista
  6. Taru: Jukan ohjeilla minäkin olen onnistunut silloin kun mies itse ei ole kotona. Lapset ihan hämmästyivät :).

    Sari C: Voi eiiii. Mä ihan hämmästyin että majo säilyy viikon tiivisti pakttuna jääkapissa. Kai sen aikana tuommoinen kaksi desiä kuluu? Vaikka käyttäisi levitteenä leivällä kuten me tuossa kuvassa käytettiin sitruunakuorilla maustettua majoa katkarapujen alla (oli muuten hyvää!).

    Sari S: Kiitos palautteesta :)!

    Aila: Josko tästä uutta puhtia?

    Veera R: No ei. Musta itse tehty maksiskin on hyvää mutta lapset ei ole suostuneet sitä kertaakaan syömään. Joskus näin miten paljon kuapan maksiksessa on rasvaa ja sokeria, enkä ihmetellyt lasten valintaa enää yhtään, vaikkei se terveellinen olekaan.
    Kiitos idea-kommentista! Lämmittää!

    VastaaPoista
  7. Kiva postaus! Itse tehty majoneesi on niin hyvää. Tosi hyvän maustevinkki -listan ootte koonneet. Kokeilen ekaksi parmesaani ranujen kanssa & valkosipuli toimii aina ja minkä ruuan kanssa vaan.

    VastaaPoista
  8. Mainio lista majoneesin maustevinkkejä. Liquid smoke täytyy testata!!

    VastaaPoista
  9. Apua, nyt tuli elävästi mieleen mun edelliskertainen majoneesin tekoyritelmä :´D seuraavalla kerralla katson ohjeet suoraan täältä enkä yritä soveltaa ulkomuistista. Meni nimittäin aika reilu määrä öljyä hukkaan tuolloin .......

    VastaaPoista
  10. Itse tehty on tosiaankin hyvää,ja siihen voi lisätä mausteita ym:) vaikka chipotlea...
    Kivalta vaikuttaa tuo teidän laitteenne:)

    VastaaPoista
  11. Liquid smoke on mahtavaa:) Löysin joku aika sitten täältä kuulemma (amerikkalaisen tuttavan mukaan) parasta mahdollista liquid smokea (Colgin) jota oli 4 erilaisena makuna. Mulla on vielä pullot avaamatta kun on Jenkeistä saatu toinen pullo vielä käytössä,mutta niillähän saa mahtavat maut tuollaiseen kotona tehtyy majoneesiin:)

    VastaaPoista
  12. Jep, nykyisin ei tule ostettua majoneesia kaupasta enää ollenkaan, kun sen surauttaa hetkessä itse. Meillä on tosin takataskussa supernopea majoneesiohje: huoneenlämpöiset aineet kerralla kapeaan kulhoon, sauvasekoitin kulhon pohjaan, käynnistys ja parin sekunnin päästä on valmista. Maagista mutta totta ja onnistuu aina ;)

    VastaaPoista
  13. Itse tehty majoneesi on ihan ylihyvää. Harmillisesti myös herkkävatsaiselle vähän riskaabeliä. Siis minullahan on rautamaha, mutta tuhti kotimajoneesi aiheuttaa välillä väänteitä kahdelle herkkikselle perheessä... eikä kyseessä ole tosiaankaan vanhentunut kananmuna tai vastaava. Se vaan on aika tymäkkää tavaraa.

    VastaaPoista
  14. Yksi lisävinkki mausteeksi: paistettu pekonimuru. Kävisi varmasti hyvin tuon savun kanssakin, jos ei käytä savustettua peksua. Pekonimajoneesi toimii hyvin juurikin grilliherkkujen kanssa. :)

    VastaaPoista
  15. Itsetehty majoneesi on ollut oma koetinkivi, se ei vaan _millään_ ota onnistuakseen. Ei siis koskaan! sitten seison insinööriystävän vieressä ja seuraan silmä kovana kun hän tekee majoneesia itse, helppoa ja onnistuu aina. En ymmärrä :D

    VastaaPoista
  16. Dinner: Kiva että oli vinkiksi.

    Mari: kokeile ihmeessä!

    Juulia: Niin mullakin kävi ennen Jukan ohjeita :).

    Jael: Liquid smokessa en olekaan päässyt vielä hifistelyasteella - kiitos siis vinkistä!

    Mallaspulla: Saman olen nähnyt ja todistanut. Meillä vaan on vääränmoinen sauvis.

    Minna noin en ole osannut asiaa ajatellakaan.

    Helinä: Kiitos pekonivinkistä!

    Anne: En minäkään tajua, mutta jotkut ruuat vaan on.

    VastaaPoista
  17. Tuo Helinän mainitsema pekonimuru oli mielessä minullakin. Se tuo majoneesiin aivan mielettömän maun!

    Parmesaanimajoneesia täytyykin kokeilla, kuulostaa ihan mahtavalta!

    VastaaPoista
  18. OOh...ja mä sain just vanhankunnon bamixin ja siinä on ihana levyterä joka kuohkeuttaa majoneesin like you've never seen!

    VastaaPoista
  19. Hannele: no mihinpä pekoni ei kävisi...ihana vinkki, kiitos sinullekin!

    Nanna: Nellellä taitaa olla just se kun surrauttelee majot tulemaan ihan hetkessä. Kätevä vehje!

    VastaaPoista
  20. Itssetehty majo on niin hyvää! Pitäisikin hankkia tuollainen näppärä vekotin. Vanha sauvasekoitin sanoi moikat.

    VastaaPoista
  21. Nanna, mullakin on Bamix mutta en muistanut tuota levyterää. Merituuli, kyllä itse tekemä maksalaatikko on parempaa! Maksan makua voi säätää (paljonko lienee kaupan laatikossa, kun se maksan maku on aika mieto) ja mausteita ja pitkä haudutus...

    VastaaPoista
  22. Minäkin olen majoneesitumpelo, ei vain ota onnistuakseen kun itse yrittää.. Melkein noloa suorastaan, varsinkin kun muut hehkuttavat miten se onnistuu niin kätevästi ja melkein itsestään! Ei kai auta kun harjoitella vaan lisää.

    VastaaPoista
  23. Yksi mun majoneesisuosikeista on limellä, limenkuorella, ruskealla sokerilla (ja ripauksella lakristsanjuurta) maustettu majoneesi. Superherkkua jättikatkiksenpyrstöjen kanssa. Mä oon kyllä niin nolo, että oon äitini oppien mukaan tehnyt majoneesin aina ihan puuhaarukalla vatkaten... :-D Pitäsköhän päivittää nykyaikaan!

    VastaaPoista
  24. Peggy: On on! Mitä maustamiskikkoja sulla on?

    Aila: Niin onkin (meistä aikuisista) mutta lapset ei ole kotonatehtyyn saaneet makua.

    Lotta: Mikä siinä epäonnistuu?

    minni: Oi joi. Kylläpä kuulostaa hyvältä! Laitatko lakritsijuuren jauheena vai raastatko jotenkin?

    VastaaPoista
  25. Me tehdään monesti majoneesi itse, juurikin sauvasekoittimella pitkulaisessa astiassa. Ihan huippu hyvää!

    VastaaPoista
  26. Mä laitan limemajoneesiin lakujuuren jauheena. Välillä enempi, välillä vähempi, miten nyt sattuu milloinkin sopivalta tuntumaan.

    VastaaPoista
  27. Muistaako Merituuli vielä #majogaten kun ruokabloggaajat tekivät yhteistyötä Hellmanns majoneesin kanssa. Skandaali! :D Tosissaan, itsetehty on ihan parasta ja välillä tuleekin panostettua, mutta toisinaan ei valmismajoneesin voittanutta. Ainakin just silloin kun se kananmuna ei tietenkään ole huoneenlämpöinen ja ruoka pitäisi olla pöydässä jo 10 minuuttia sitten :) Joskus olen tehnyt pikamajoneesia sauvasekoittimella, mutta ei se vaan ole sama. Jää litkummaksi. Kätevän oloisia nuo säilytysrasiat. Harmi että ehdin juuri hankkia uusia meidän keittiönlaatikoihin - nyt on taas hetken lähes järjestys.

    VastaaPoista
  28. Mä ostin purkillisen Hellmannssia ruokabloggaajien suosituksesta. Joten todistetusti kampanjanne puri kuluttajaan! En kylläkään ollut niin vakuuttunut sen parhaudesta että olisin vaihtanut Kruununmajoneesiin, jota yleensä käytän jos valmismajoneesia ostan. Ostopäätökseeni kylläkin vaikuttaa suurimmissa määrin majoneesipurkin koko eikä merkki. :D

    VastaaPoista
  29. Minna: Se on nopeaa ja hyvää! Onko erityisiä maustamisvinkkejä.

    minni: Meillä on sitäkin, joten pakko kokeilla! Laku toimii hienosti ainakin tomaatin kanssa, hmm...

    Jenni: Juu, me oltiin mukana siinä kampiksessa. Taidettiin turahuttaa majoa savustetulle kaalilla.
    Mä olen ihan rakastunut noihin rasioihin. Ja vielä kun meidän laatikkoon menee matalia kaksi päällekkäin, ne on tosi käteviä tilpehööverin säilytykseen.

    Helinä: Joo, oikeenlaiset purkkikoot on tärkeitä - tarpeeksi iso tai sitten sopivan pieni ettei tule hävikkiä, miten milloinkin.

    VastaaPoista
  30. Majoneesin teko on jäänyt meidän perheessäkin mysteeriksi. Näiden kuvien ja reseptin avulla kokeilen seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat