sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Tunnelmallinen Tarvaspää ja Tatuoidut taideteokset

Tarvaspää, kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallelan ateljee ja koti, on paikka jonne tulee poikettua useammin kuin muihin taiteilijakoteihin tai taidemuseoihin (Ateneumia lukuunottamatta). Osansa tekee tietysti kätevä sijainti Turun väylällä, Laajalahden rannalla. Suurin osa viehätystä on kuitenkin ateljeekodin hurmaava tunnelma, joka alkaa jo noustessa mäkeä pihapiiriin. 
Mietin aina Tarvaspäätä kiertäessäni, millaista elämä on ollut noiden seinien sisällä suuren taiteilijan tehdessä työtään. Millaisia juhlia täällä on vietetty vaikkapa naapuri Ville Vallgrenin kanssa. Tai miten on tapahtunut pakkaaminen joillekin lukuisista matkoista joita Gallen-Kallelan perhe teki Amerikkaan ja Afrikkaan asti.
 
Tarvaspään eri rakennustyylejä sekoittava arkkitehtuuri on kiinnostavaa, etenkin kun tietää Gallen-Kallelan itse suunnitelleen sen ilman arkkitehdin koulutusta. Lempipaikkani Tarvaspäässä on kylpyhuone, josta avautuvan ikkunan myötä voi kurkistaa ammeesta alas ateljeehen. 
Gallen-Kallela museo on hienosti kiinni ajassa. Toisessa kerroksessa on esimerkiksi tietokone Taideavain sovelluksineen. Tämä meinaa sitä, että teoksiin on laitettu muistiinpanopisteitä, joita klikkaamalla saa valtavasti lisää tietoa teoksesta ja symboleista. Tällainen taideteoksen avaaminen on minusta todella kiinnostavaa. Museon nettisivulla on kaksi esimerkkiä tästä Taideavain osuudessa
Mukaansatempaavan oppaan mukana näyttelyn kiertäminen on aina isompi elämys, mutta pidän myös kaverin kanssa näyttelyiden kiertämisestä kun voi keskustella teoksista. Äänioppaan käyttö QR-koodien takaa tuo parhaat puolet esille näistä molemmista. Tarvaspäässä QR-koodit tarjoavat tietoa tosin pysyvistä elementeistä, eivät vaihtuvista näyttelyistä.
Löysimpä taannoin suureksi huvituksekseni Akseli Gallen-Kallelan facebookistakin. Siellä hän kertoo elämästään höystäen asiaansa monesti valokuvilla tai taideteoksilla. Pyörämatka vaimon kanssa on havainnollistettu google-kartan avulla ja Juseliuksen mausoleumin valmistumista voi seurata paitsi luonnosten myös kuulumispäivitysten myötä. 
Tällä kertaa meidät sai suuntaamaan Tarvaspäähän Harri Larjoston näyttely  "Tatuoidut taidetokset". Yllätykseksemme niinkin laajaan kuin koko talon kattavaan näyttelyyn oli  koottu kahden vuoden ajan kuvia ja tarinoita liittyen taideteoksista tehtyihin tatuointeihin. Itse ateljeetila oli täytetty Kalevala-aiheisilla teoksilla. Muista huoneista löytyi mm. Dalia ja Von Wrightin veljeksiä.
  
Kalevalan Aino tasseleilla

Näyttely oli osin koottu niin, että alkuperäinen teos oli sijoitettu tatuoidun teoksen viereen. Tatuointia kantavan ihmisen kuva kertomuksineen oli laitettu taas tähän viereen. Kokonaisuus muodostui kiinnostavaksi. Huomasin usein jääväni pohtimaan ihmisten kertomaa ja se synnytti lisäkysymyksiä mitä pidän aina hyvänä. Miksi ihmiset ottavat tatuointeja? Miksi ottaa tatuointi taideteoksesta? Onko tatuoinnin ottanut tyytyväinen lopputulokseen, sillä harvoin se on samanlainen kuin alkuperäinen? Onko tarkka kopio edes mahdollista tai tarkoituksellistakaan kun pohjana on kolmiulotteinen ihmiskeho? Oliko ensin taideteos vai idea aiheesta joka sitten tuli esille taideteoksessa? Onko suhde kuvaan muuttunut ajan myötä? Joihinkin näihin kysymyksiin selostukset antoivat vastauksen, monesti asia jäi auki. Jäin janoamaan enemmän tarinaa. Monella ystävälläni on paljon tatuointeja, tämän näyttelyn myötä haluan tietää myös niistä enemmän. Löydynpä minäkin tatuoituna siskoni käsivarresta, lilana ruohosipulinkukkana

 Akseli Gallen-Kallela: Paha omatunto,1897.

Pidin tatuointitarinoissa erityisesti Nina Ratavaaran kuvauksesta, jossa hän kertoo kuvan ikäänkuin olleen piilossa ihossaan ja sen tulleen näkyväksi tatuoidessa. Tämä oli uudenlainen ajatus minulle.
 Anni Hakkaraiselle tatuoitu M.C. Escher: Vapautuminen 1955

Tiia Suutariselle tehty Dalin Vetolaatikkohahmo sai minut pysähtymään pidemmäksi aikaa. Tämä sopisi aiheena ja kuvana minullekin vaikken olekaan suuremmin Dalin taiteen ystävä. 
 
Oletko sinä jo käynyt Tatuoidut taideteokset-näyttelyssä?
Mitä tykkäsit?

Jutun kuvat ovat kahdelta vierailukerralta, kuluvan vuoden helmikuulta ja nyt lokakuulta kun vierailimme "Tatuoidut taideteokset" näyttelyssä. 

2 kommenttia:

  1. Tarvaspää on ihana paikka; olen pari kertaa ollut sisällä ja muuten sitten mennyt ohi lukemattomia kertoja, sillä sekä kasvoin että asuin myöhemmin ei mitenkään pitkän pyörämatkan päästä tuolta. Viimeksi taisin olla siellä viime vuosikymmenellä kun vielä asuin Pikku Huopalahdessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkoisina kevätpäivinä aina päätän että tänne tullaan ulkoilemaankin,mutta kertaakaan ei olla vielä toimeennuttu. Kahvilaankin olisi ihana piipahtaa!

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin