keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Lampaankääpäwokki

Lampaankääpä on ihana sieni! Monesti yhdestä yksilöstäkin tekee jo ruokaa, sillä sieni on niin tiivis ja suuri. Pienempiä löytäessä vierestä löytyy usein muutama muukin. Tänä vuonna lampaankääpiä on ollut ilahduttavan paljon ja niitä on kokkailtukin usein. 

Aina ei jaksa leivittää lampaankääpää pihveiksi tai nugeteiksi eikä leipoa piirakkaa. Kokeilinpa sitten wokata sientä ja maustaa kiinalaisittain. Lopputulos oli odotettuakin parempi! Kiinteä sieni imi itseensä ihanasti makuja ja pysyi suutuntumaltaan mukavana hampaille. Muut kasvikset värittivät wokkia kivasti niin ulkonäöllään kuin maullaankin. Tätä teemme taatusti toistekin, sillä nuudeleiden kanssa nautittuna wokki on yltiönopea saattaa kokoon kunhan pilkkoo reippaalla tahdilla. 

Meillä ei ollut inkivääriä, mutta sitä olisin lisännyt jos olisi ollut. Laitoin siksi inkiväärin ohjeeseen sulkuihin. Jos sinulla ei ole kiinalaista riisiviiniä, sen voi korvata sherryllä. 

WOKATTU LAMPAANKÄÄPÄ KIINALAISITTAIN

neljälle


2 valkosipulinkynttä
(pieni pala inkivääriä)
150 g ruusukaalia
2 sipulia
300 g lampaankääpää
2 porkkanaa
½ paprika
½ chili siemenettömänä
lehtikaalia

paistamiseen: 
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl sesamiöljyä

kastike:
3 rkl soijakastiketta
1 rkl riisiviiniä (tai sherryä)
½ rkl viinietikkaa
1 tl sokeria

päälle: 
seesaminsiemeniä

Kuori ja silppua valkosipuli sekä inkivääri. Pilko lampaankääpä suupaloiksi. Puolita ruusukaalit. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Pilko paprika. Ota chilin sisältä siemenet pois. Revi lahtikaalia irti ruodista ja revi suupaloiksi. 
Sekoita kastikkeen aineet keskenään. 
Kuumenna wokkipannu todella kuumaksi. Lisää öljyt. Nakkaa pannulle valkosipuli ja inkivääri. Pyöräytä pari kertaa. Lisää ruusukaalit ja sipuli. Paista 2 minuuttia. Lisää lampaankääpäpalat. Paista noin minuutti. Lisää porkkana ja paprika. Paista taas muutama minuutti. Lisää lehtikaalipalat ja kastike. Pyöräytä muutaman kerran. Ripottele valmiin wokin päälle vaaleita seesaminsiemeniä. 

Tarjoa nuudeleiden kanssa. 


12 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää! En muista oliko vinkki peräisin täältä, mutta eilen maustoin lampaankääpää curryllä. Loistava yhdistelmä sekin! Currylla maustettu lampaankääpä päätyi munakasrullan täytteeksi.

    VastaaPoista
  2. Ei ollut tuo idea täältä, joten kiitän vinkistä. Just painellaan taas mettään kun lampaankäävät on loppu.

    VastaaPoista
  3. Pia: Kiitos! Kokeile ihmeessä, on tosi hyvää.

    VastaaPoista
  4. Lampaankääpä on niin ihanaa, harmi, että törmään siihen metsässä ihan aniharvoin. Varmasti rakastaisin tätä ruokaa.

    VastaaPoista
  5. Minä tykkään myös, erityisesti suutuntumasta. Voin tuoda teille tuliaiseksi pakastettuja kun tullaan katsomaan uutta kotia - vink vink.

    VastaaPoista
  6. Ihan vesi herahti kielelle! Torilla oli lauantaina setä myymässä lampaankääpiä, mutta hänellä oli niin pitkäsanaisia asiakkaita ennen minua, että en ehtinyt jäädä odottelemaan. Tätä kyllä kokeilen, jos käävät kohdalleni vielä osuvat.

    VastaaPoista
  7. Lampaankääpä on kyllä yksi suosikkisienistäni. Oulun seudulla olen nähnyt sitä liian harvoin, mutta onneksi muuallakin voi sienestää :)

    Hyvä idea tehdä kääpävokkia!

    VastaaPoista
  8. Nyt kun luin tämän, niin muistin että meilläkin on wokattu joskun kääpiä. Ihania, kun ne oikein imaisee kaikki herkulliset maut itseensä.

    VastaaPoista
  9. Minttu muistatkos mitä oli kilohinta? Me ollaan löydetty niin paljon että olen myynyt työkavereillekin.

    Hannele: niin minunkin!

    Hellan...: Totta, imevät hyvin makuja ja säilyvät silti napakan tiiviinä.

    VastaaPoista
  10. Itse en vielä muutama vuosi sitten tajunnut edes poimia lampaankääpää jos sellainen osui eteen, onneksi nykyään olen jo valistuneempi sienestäjä! Hyvä idea suikaloida sitä myös wokkiin, menee tosi hyvin ns. lihankorvikkeena.

    VastaaPoista
  11. En varmaan uskaltaisi poimia lampaankääpää metsässä vaikka sellaiseen törmäisin. Pitää opetella tunnistamaan! Tosin, empä usko että niihin(kään) täällä Helsingissä noin vain törmää. Harmi, kuulostaa erittäin hyvältä ruokasieneltä!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin